Митинг в Киев, организиран от бившия президент на Грузия и бивш управител на област Одеса в Украйна, Михаил Саакашвили, иска импийчмънт на президента на Украйна Петро Порошенко, съобщава "РИА Новости".

По време на шествието, те викат "Импийчмънт, импийчмънт". Според полицията около 1,5 хил. души са участвали в протеста. На европейския площад демонстрантите са започнали митинга с молитва. Полицейски служители наблюдават събитието, а ситуацията в центъра на украинската столица е спокойна.

Сблъсъци на протеста в Киев

Сблъсъци на протеста в Киев

Около 5000 недоволни се събраха вчера

17 октомври пред парламента в Киев проведе протест, на който участниците поискаха да се отмени депутатския имунитет, провеждане на избирателната реформа и приемане на закон за създаване на антикорупционен съд. Първоначално съорганизаторите бяха от различни политически сили, включително партията "Движение на новите сили" на Саакашвили. След първата седмица на митинги повечето от участниците обявиха оттеглянето си от протеста.

Активна подкрепа на демонстрациите оказва само партията на Саакашвили, а самият той коментира, че остава в палатковият лагер, издигнат от протестиращите пред сградата на парламента.

Той обещава, че палатковият лагер ще стане "тренировъчен лагер", където хората ще бъдат обучени в "методи на мирна демократична борба".

Порошенко обеща в "предвидимо бъдеще" референдум за НАТО

Порошенко обеща в "предвидимо бъдеще" референдум за НАТО

Столтенберг посъветва Киев да се концентрира върху модернизация, борба с корупцията и укрепване на демокрацията