Президентът на Украйна Петро Порошенко обещава да проведе скоро референдум за присъединяването на страната към НАТО и Европейския съюз, коментира и че за Украйна "най-лошото е минало", съобщава "РИА Новости".

"Ние твърдо държим курса за евроатлантическа интеграция, а дори и не се съмнявам, че в близко бъдеще в Украйна ще има референдум за присъединяване към членство в НАТО и ЕС", обясни той и поздрави гражданите с 26-та годишнина от референдума за независимостта на Украйна.

Порошенко постоянно говори за присъединяването на Украйна към НАТО и Върховната Рада дори обяви, че това е една от целите на външната политика.

Западът вулгарно излъга Украйна с гаранциите за териториална цялост, скочи Киев

Западът вулгарно излъга Украйна с гаранциите за териториална цялост, скочи Киев

Във връзка с Меморандума от Будапеща

В Северноатлантическият алианс декларират, въпреки че вратите си отворени за нови членове, Украйна все още не е готова да се присъедини. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посъветва Киев да се концентрира върху "модернизирането на отбранителните институции, борбата с корупцията и укрепването на демокрацията".

Що се отнася до ЕС, присъединяването на Украйна се смята за нереалистично в Брюксел, поне през следващите години. И Жан-Клод Юнкер заяви директно, че Украйна няма нищо общо нито с Европейския съюз, нито с НАТО.