Военният преврат в Мианмар и задържането на Аун Сан Су Чжи е "голям ремонт на кабинета" според китайските държавни медии, които използваха евфемизмите, за да избегнат наричането на преврата преврат, отбелязва "Франс прес".

Докато демократичните ръководители по света разкритикуваха остро бирманската армия, а президентът Джо Байдън каза, че САЩ "си водят бележки" кой се застъпва за народа на Мианмар, комунистическото ръководство на Китай подхожда внимателно.

Байдън предупреди узурпаторите в Мианмар да се оттеглят от властта, превзета със сила

Байдън предупреди узурпаторите в Мианмар да се оттеглят от властта, превзета със сила

Може да последват санкции...

Пекин призова всички партии в Мианмар да "разрешат разногласията си", а официалната китайска новинарска агенция "Синхуа" определи замяната с военни на избраните министри след преврата като "голям ремонт на кабинета".

Междувременно националистическият англоезичен китайски официоз Global Times цитира неназовани експерти, според които заграбването на властта от генералите може да се разглежда като "регулиране на неработещата структура на властта в страната".

Но вестникът, известен със своите сприхави коментари срещу критиците на Китай, също така използва случая да разкритикува бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, чийто войнствен подход към Пекин влоши отношенията между САЩ и Китай до най-ниската им точка от десетилетия.

Секс, наркотици и Мианмар

Секс, наркотици и Мианмар

Ако това, което се случва в Лас Вегас, си остава в Лас Вегас, то това определено не се отнася до случващото се в Мианмар, което не ограничава ефекта си само до азиатската страна

"Някои експерти споменаха, че... Тръмп, който отказа да признае поражението си на изборите и се съобщава, че е подбудил безредиците в Капитолия, може да е вдъхновение на военните в Мианмар", пише изданието.

Пекин отдавна отхвърля това, което вижда като намеса във "вътрешните си дела", като например критики във връзка с потъпкването на правата на човека, и заема подобна неутрална позиция по отношение на повечето външни работи.

Мианмар също така е жизненоважна част от огромната инфраструктурна инициатива на Пекин "Един пояс, един път".

Китайският президент Си Цзинпин посети страната миналия януари и обеща да подкрепи правителството на Мианмар по пътя на развитие, "подходящо за собствените ѝ национални условия".

Военният преврат в Мианмар заклеймен по света

Военният преврат в Мианмар заклеймен по света

САЩ, Австралия, Индия, Сингапур, Япония, ЕС и др.

Байдън призова за бързо възстановяване на демокрацията в Мианмар, докато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, Европейският съюз и Австралия бяха сред другите, осъдили преврата.

Военните в Мианмар оправдаха завземането на властта с твърдението за масови фалшификации на изборите, проведени преди три месеца, които Националната лига за демокрация спечели с убедителна победа. Те наложиха извънредно положение за една година и заявиха, че след това ще проведат нови избори.