Демократите в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ внесоха законопроект, забраняващ използването на бюджетни средства за провеждане на нови ядрени тестове в страната. Това съобщи в понеделник конгресмен Дина Тит от Невада в Twitter, която е един от авторите на тази инициатива, съобщава ТАСС.

Законопроектът за разходи в енергетиката за 2021 г., предложен от комисията по бюджетни кредити, няма да позволи на администрацията на президента Доналд Тръмп да използва средствата за "провеждане на ядрени тестове или за подготовка за тестове с ядрени експлозии с всякакъв капацитет".

САЩ обмисля първия си ядрен тест след 1992 г.

САЩ обмисля първия си ядрен тест след 1992 г.

Като отговор срещу заплахите от Китай и Русия

В началото на юни законопроектът е внесен от сенаторът демократ от Масачузетс Едуард Марки, заедно с повече от десет членове на партията.

"Вашингтон пост" съобщи на 22 май, че американските власти обсъждат възможността за провеждане на първия ядрен тест от 1992 г.

По-късно медията "Дефенс нюз" съобщи, позовавайки се на действащия първи заместник-помощник на ръководителя на Пентагона Дрю Уолтър, че САЩ ще бъдат готови да проведат ядрен тест в рамките на няколко месеца, ако президентът нареди.

Русия изригна срещу САЩ за "очернянето", че провежда ядрени опити

Русия изригна срещу САЩ за "очернянето", че провежда ядрени опити

"Такива обвинения са абсолютно безпочвени"