Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че е избухнал пожар в резервоар на петролна рафинерия в село Илски в Краснодарския край. Първоначално неназован събеседник от службите за спешна помощ съобщи, че той е причинен от "атака с неизвестен дрон".

Вениамин Кондратиев, губернаторът на Краснодарския регион, потвърди за инцидента, като посочва, че жертви няма. На мястото на удара на дрона е възникнал пожар - в резервоар. За населеното място няма опасност, включително от замърсяване на въздуха.

Снощи руските власти обвиниха атака с дрон за пожар в петролен склад в село Волна.

Илски се намира на 150 км югоизточно, което е още по-далеч от украинската територия.

Още дронове летят към Крим

Още дронове летят към Крим

Инцидентът е станал в югоизточната част на полуострова

В Русия в последните две седмици се наблюдава значително увеличение на броя на атаките над инфраструктурни обекти, като през последните пет дни бяха атакувани две петролни бази, включително в Крим, анексиран още през 2014 г., два влака дерайлираха в Брянска област.

Вчера пък Кремъл съобщи за опит за удар с дрон по президентската резиденция. Руските власти приписват всички тези инциденти на действията на украински диверсанти, докато Украйна не поема отговорност, нито признава за атаките, макар че говорителят на оперативното направление "Юг" на ВСУ Наталия Хуменюк открито призна за едно такова нападение, че е част от подготовката на украинското настъпление.

Между всички тези инциденти има едно общо нещо - те се случват в гранични на Украйна региони и в момент, когато на фронта и от двете страни чакат началото на контраофанзивата. Вчера ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгени Пригожин заяви, че украинската контраофанзива вече е започнала.

Пригожин: Украинците започнаха

Пригожин: Украинците започнаха

Отново иска снаряди - за да напредне в Бахмут и "за да не загубим фронтови линии"