Председателят на парламента на Молдова Андриан Канду е подписал закон вместо президента Игор Додон, който забранява излъчването на новини и информационно-аналитични предавания от Русия, съобщиха от пресслужбата на молдовския парламент, цитирани от руски медии.

Правото да подпише закона за борба с "чуждестранната пропаганда" Канду получи от Конституционния съд заради обстоятелството, че Додон му налага вето два пъти.

Според конституцията президентът, въпреки несъгласието си, е длъжен да одобри документа, ако парламентът го приеме два пъти.

Съдът реши, че председателят на парламента или министър-председателят могат да одобрят закона за изменение на Кодекса за телевизия и радио вместо президента.

Законът за борба с пропагандата забранява излъчването на телевизионни и радиопрограми с информационно-аналитично, военно или политическо съдържание, които са произведени в страни, които не са ратифицирали Европейската конвенция за трансгранична телевизия (Русия не е ратифицирала документа). Разрешено е само ретранслирането на развлекателни и други програми.

Според Додон този закон "представлява откровено посегателство върхя свободата на гражданите на Молдова". Президентът поиска Конституционният съд да се произнесе относно разпоредбите на закона.