Тук се крие силата на режима на Александър Лукашенко. За 26 години несменяемият лидер на Беларус изгради опора за своя режим.

Важна цел на Александър Лукашенко е да поддържа популярността си в провинцията, която той превърна в основата на своя режим за 26 години, пише кореспондентът на "Монд" в Минск Тома д"Истрия.

Тихановска иска от Меркел да окаже натиск върху Лукашенко

Тихановска иска от Меркел да окаже натиск върху Лукашенко

Кремъл трябва да осъзнае, че е лоша политика да се залага на Лукашенко

Той посочва, че селата в Беларус са истинскката опора на властта на Лукашенко.

Когато бившият директор на държавен колхоз Александър Лукашенко дойде на власт през 1994 г., той реши да възроди съветските традиции и да запази системата на държавните земеделски предприятия.

ЕС въведе санкции срещу 40 лица от Беларус, обсъжда план „след Лукашенко”

ЕС въведе санкции срещу 40 лица от Беларус, обсъжда план „след Лукашенко”

Кипър оттегли ветото си...

Този икономически модел е придружен от популярен социален модел с развитието на близките държавни служби. Президентът редовно пътува до селата , следи назначенията в колективни ферми и неизменно участва в прибирането на реколтата в края на годината, отбелязва авторът на статията.

В резултат на това по-малко от 10% от селскостопанските продукти се внасят в страната, което й позволява бързо да постигне определен хранителен суверенитет.

Кремъл: ЕС се меси в Беларус с непризнаването на Лукашенко

Кремъл: ЕС се меси в Беларус с непризнаването на Лукашенко

Решението да не бъде признат ще усложни диалога между ЕС и Минск

Делът на селското население на страната обаче е само 22,4%, в сравнение с 31,9% през 1996 г., според Националния статистически комитет на Република Беларус. Значението на самия селскостопански сектор е спаднало от 19% от БВП през 90-те години на 8% .

"Хората се страхуват", казва пред в. "Монд" 70-годишният жител на с. Березино Николай Акулка. "Телевизията ни казва, че Полша ще окупира Беларус, и НАТО ще се появи", уверява селянинът с разочарован поглед и след това повтаря президентската пропаганда: " Демонстрантите се плащат от чужбина. "

Зеленски предупреди: Лукашенко може да има съдбата на Янукович след Майдана

Зеленски предупреди: Лукашенко може да има съдбата на Янукович след Майдана

Ако правителството в Беларус не започне диалог със собствения си народ

Според Ронан Хервует, преподавател във Факултета по социология в Университета в Бордо и автор на "Вкус на тираните: Политическа етнография на ежедневието в Беларус "," страхът и пропагандата помагат за поддържането на режима, но това не е достатъчно, защото зад него вече няма определена сила. " Преподавателят във Френско-белоруския център за политически науки смята, че селският свят е силно обвързан със съветското наследство и всъщност със съседна Русия. "Има идея, че благодарение на ресурсите на колективната система и неформалните ресурси, работещите хора са в състояние да водят честен, морален живот". - обяснява изследователят.

"Никой не чува онези, които не искат режимът да падне, но те са навсякъде", казва Анна Колин Лебедев, експерт в постсъветското пространство.

"Не мисля, че е получил 80% от гласовете на изборите, но 60%, да, възможно е", казва Василий Мазкевич, фермер и поддръжник на Александър Лукашенко.

Поддръжникът на Лукашенко Николай Акулка е фаталист, той вярва, че смяната на президента няма да подобри ситуацията.

"Проблемът е, че нямаме пари", оплаква се той.

" Нямаме нито газ, нито петрол и когато възникне напрежение в отношенията с Русия тя отказва да плаща за нашите млечни продукти. ", заключява пред "Монд" Николай Акулка.