Главният прокурор на Ню Йорк обяви, че е образувал наказателно производство срещу компанията на бившия президент Доналд Тръмп, отивайки отвъд това, което започна като гражданско производство, предаде "Ройтерс".

Главният прокурор Летиция Джеймс разследва дали компанията на Тръмп (Trump Organization) е лъгала при съобщаването на стойности на собствеността, за да си осигури заеми и да получи икономически и данъчни облекчения.

"Информирахме Trump Organization, че нашето разследване на компанията вече няма чисто граждански характер", отбеляза в изявление Фабиен Леви, говорител на кабинета на главния прокурор.

 Разследват корупционна схема за помилване от президента на САЩ

Разследват корупционна схема за помилване от президента на САЩ

След разкритията за Джулиани и помилването на Флин

"Сега разследваме активно Trump Organization в наказателно качество, заедно с прокуратурата на Манхатън", уточни той.

Компанията на Тръмп все още не е коментирала темата. Тръмп настоя, че разследването, ръководено от Джеймс, демократка, било политически мотивирано.

Джеймс разследва дали компанията на Тръмп е завишила стойностите на някои имоти, за да получи по-добри заеми, и е понижавала стойностите им, за да получи данъчни облекчения за собственост.

Разследващи нахълтаха в апартамента на Руди Джулиани, иззеха електронните му устройства

Разследващи нахълтаха в апартамента на Руди Джулиани, иззеха електронните му устройства

Апартаментът му се намира в Манхатън

Отделно, окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс разследва бизнес отношенията на Тръмп преди президентството в продължение на повече от две години.

От канцеларията на Ванс заявиха в съдебни дела, че разследвали "евентуално обширно и продължително престъпно поведение" в компанията на бившия президент Доналд Тръмп, включително данъчни и застрахователни измами и фалшифициране на бизнес документи.

Разследването на Ванс започна, след като бившият адвокат и посредник в нечестни сделки на Тръмп Майкъл Коен плати подкуп за мълчанието на две жени преди изборите през 2016 г. за сексуални срещи с Тръмп.

Това разследване се ускори, откакто републиканецът Тръмп загуби изборите за втори мандат от президента Джо Байдън, който е демократ.