В Париж започва процесът срещу 20 души, обвинявани за ролята им в атаките от 13 ноември 2015 г. във френската столица, за които отговорност пое терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и при които загинаха 130 души и бяха ранени стотици, информира "Асошиейтед прес".

Деветима въоръжени нападатели и атентатори самоубийци извършиха нападения в рамките на минути едно от друго на националния футболен стадион на Франция в предградието Сен Дени, концертната зала "Батаклан" и парижки ресторанти и кафенета.

Двама убити терористи, спецакция в Париж за залавянето на "мозъка" на атентатите

Двама убити терористи, спецакция в Париж за залавянето на "мозъка" на атентатите

От френската полиция потвърдиха за седем задържани в северното парижко предградие "Сен Дени". Поне петима полицаи са леко ранени.

От извършителите оцеля само един - Салах Абдеслам. Той е сред подсъдимите. Това бяха най-кървавите терористични актове във Франция след Втората световна война.

ДАЕШ е отговорна и за атаките в Брюксел, извършени няколко месеца по-късно и отнели живота на 32 души.

Днес в съдебната зала от 20-те обвиняеми ще присъстват само 14. Шестима са съдени задочно, от които петима се смятат за мъртви, а шестият е в неизвестност. Повечето от подсъдимите може да получат доживотни присъди, ако бъдат признати за виновни за съучастие в нападенията.

Само Салах Абдеслам е обвинен в убийство. След нападенията в Париж той изостави колата си с незадействан колан с експлозиви вътре и избяга в родния си град Брюксел, където беше заловен.

Потвърдено -  Абделхамид Абауд е убит при атаката в „Сен Дени”

Потвърдено - Абделхамид Абауд е убит при атаката в „Сен Дени”

Полицията смяташе първоначално, че 28-годишният

Процесът е най-големият в историята на Франция. Оцелелите от нападенията, както и тези, които скърбят за мъртвите си близки, се очаква да запълнят съдебните зали, които бяха проектирани да поберат 1 800 ищци и 350 адвокати.

Всичко това наложи изграждането на специална модерна съдебна зала. Тя бе построена в датиращата от 13-и век съдебна палата на Париж, където са били съдени Мария-Антоанета и Емил Зола.

Новата съдебна зала може да събере до 550 души, в нея има също така огромни екрани и 12 камери. За първи път освен това за жертвите на нападенията ще има сигурна аудиовръзка, за да слушат съдебните заседания от дома си, ако поискат. Стримийнгът ще е обаче с 30-минутно закъснение от първоначалния час. Процесът би трябвало да продължи девет месеца.