Полският вестник "Газета Виборча" обяви, че евентуалното изпълнение на плановете на председателя на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински да прокопае канал през Висленската коса и по този начин да нанесе "удар по Москва" ще доведе само до обогатяване на руски бизнесмени.

Изданието припомня, че единственият изход от Калининградския проток се намира под суверенитета на Русия, а за Качински, твърди вестникът, създаването на канал, заобикалящ Балтийския проток, ще се превърне в "символ на окончателното преодоляване на зависимостта от Москва".

"Качински и неговата партия виждат строителството на канала като път към придобиване на пълна независимост. ...Съгласно патетичните тезиси на партийната пропаганда, каналът на Висленската коса ще бъде удар за Русия. Реалността обаче изглежда съвършено различно. Руснаци ще направят състояние от канала. 90 процента от товарооборота на пристанището в Елбльонг, заради който каналът се изгражда преди всичко, се пада на Калининградска област", пише вестникът.

Изданието подчертава, че сега руските предприемачи транспортират различни стоки и суровини през полското пристанище, а строителството на канала ще им позволи да увеличат товарооборота и да увеличат печалбите.

Както отбелязва вестникът, не е известно кога проектът ще се изплати, ако бъде реализиран. Но изданието твърди, че строителството несъмнено ще причини значителни щети на полската природа, ще разкъса бреговата линия на Висленската коса и ще наруши местната екосистема.