Тялото на млад сириец е било открито в Полша близо до границата с Беларус. Това съобщи полската полиция, като това става на фона на нарастващото международно напрежение заради кризата с мигрантите, за която Европейският съюз настоява, че е организирана от Минск, предаде "Ройтерс".

Хиляди мигранти от Близкия изток се приютяват в мразовити условия на границата между Беларус и членките на ЕС Полша и Литва, които отказват да ги пуснат да преминат.

Най-малко осем от тях вече са загинали и страховете за безопасността на другите нарастват с настъпването на суровите зимни условия.

Турция негодува срещу обвиненията за мигрантската криза на границата между Беларус и Полша

Турция негодува срещу обвиненията за мигрантската криза на границата между Беларус и Полша

"Ние не носим никаква отговорност"

"Горски работник информира полицията за намирането на тялото на млад мъж", посочи говорителят на полицията в Подляска Томаш Крупа, уточнявайки, че тялото и паспортът на мъжа са открити вчера.

"Това е млад мъж със сирийска националност на около 20 години", отбеляза Крупа. Не е било възможно да се установи причината за смъртта на местопроизшествието, добави той.

Международното напрежение нараства заради кризата, като съседите на Беларус предупреждават, че ситуацията може да ескалира до военен конфликт, а президентът на САЩ Джо Байдън изрази безпокойството си.

Франция пришпорва Русия да притисне Беларус да сложи край на кризата с мигрантите

Франция пришпорва Русия да притисне Беларус да сложи край на кризата с мигрантите

Франция предупреди Русия и за Украйна

Беларус заяви по-рано днес, че броят на мигрантите, пристигащи в импровизиран лагер на границата, нараства всеки ден и че група от около 100 души е преминала на полска територия.

Полският вътрешен министър Мариуш Камински изчисли, че около 1 500 души лагерували на границата.

Европейският съюз обвинява Беларус, че е предизвикала кризата в опит да окаже натиск върху Общността заради санкциите.

Путин: Русия няма нищо общо с мигрантската криза в Беларус

Путин: Русия няма нищо общо с мигрантската криза в Беларус

Западът е първоизточникът на мигрантските кризи, твърди той

Минск отрича това, а по-рано днес руският президент Владимир Путин, ключов съюзник на беларуския президент Александър Лукашенко, настоя, че западните страни били в крайна сметка отговорни за кризата.

Някои мигранти обаче разкриха, че беларуските сили са им помогнали да преминат границата.

Днес полската армия публикува кадри, които според нея показват група от около 50 мигранти, ескортирани през границата от беларуски сили.

Полската гранична полиция уточни, че беларуски войници са съборили част от временната гранична ограда.

Русия и Беларус провеждат внезапни военни учения близо до границата на Полша

Русия и Беларус провеждат внезапни военни учения близо до границата на Полша

Заради "нарастването на военната активност" близо до границата с Беларус

В Литва служители на граничната полиция публикуваха кадри, показващи 70 мигранти, които според тях са били докарани до границата на страната от беларуски длъжностни лица с камиони.

Полша, Австрия, Литва, Латвия и Естония поискаха от международните хуманитарни агенции да организират хуманитарна и медицинска помощ в Беларус, за да "се избегнат трагедии и да се предотврати хуманитарна криза" на полската граница.