Полски писател е изправен пред възможна присъда затвор за обида на президента Анджей Дуда, след като го нарече "дебил" заради коментарите, които последният направи за изборната победа на президента на САЩ Джо Байдън, информира "Франс прес".

Якуб Зулчик, който е сценарист на популярните сериали "Заслепени от светлините" и "Белфер", уточни, че прокурорите са го обвинили по член от наказателния кодекс за обида на държавния глава в публикация във Facebook.

"Подозирам, че съм първият писател в тази страна от много дълго време, който е съден за написаното от него", отбеляза той във "Фейсбук".

В публикацията си на 7 ноември миналата година писателят коментира странно формулиран туит, в който Дуда поздравява Байдън за "успешната му президентска кампания", но казва, че чака "номинацията на Избирателната колегия".

Дуда, който е подкрепян от управляващата дяснопопулистка партия "Право и справедливост", беше близък съюзник на предшественика на Байдън Доналд Тръмп, който неуспешно оспори изборния резултат.

Александра Скржинярж, говорителка на окръжната прокуратура във Варшава, заяви пред полската агенция PAP, че е повдигнато обвинение срещу мъж, назовавайки го само като "Якуб З".

"Обвиняемият беше обвинен в извършване на акт на публична обида на 7 ноември миналата година в уебсайт на социална мрежа срещу президента на Република Полша, като използва термин, общопризнат за обиден", каза говорителката.

Тя добави, че обвинението е повдигнато по-рано този месец и че заподозреният е бил разпитан, но "не призна, че е извършил предполагаемото деяние и даде обяснения".

"Той посочи, че изявлението представлява критична оценка на действията на президента," каза тя.

В публикацията си, публикувана в дните непосредствено след американските президентски избори на 3 ноември, Зулчик заяви, че "няма такова нещо като "номинация от Избирателната колегия", добавяйки, че потвърждението на Байдън за президент на САЩ е "просто формалност".

"Анджей Дуда е дебил", се казва в публикацията.

Полша е била критикувана многократно за различните си закони за обида, включително един за обида на религиозните чувства и друг за обида на флаговете на Полша или други държави.