В петък полските прокурори обявиха, че са повдигнали обвинение на руски гражданин, заподозрян в организирането на нападението срещу Леонид Волков, близък сътрудник на покойния руски опозиционер Алексей Навални.

Това съобщи АФП.

43-годишният Леонид Волков, дясна ръка на Алексей Навални, беше нападнат с чук пред дома си във Вилнюс, Литва, където живее в изгнание, на 12 март 2024 г. и за кратко беше настанен в болница.

"Миналата седмица на руски гражданин беше повдигнато обвинение по подозрение, че е ръководил нападението" срещу Леонид Волков, се казва в изявление на националната прокуратура.

Според прокуратурата мъжът, идентифициран като Анатоли Б., е бил арестуван в Полша на 13 септември. Прокуратурата му е представила три обвинения, включително за организиране на нападението срещу опонента "заради политическата и националната му принадлежност и политическата му дейност".

Мъжът беше задържан под стража за три месеца.

Леонид Волков не реагира веднага, а само сподели откъс от изявлението на полския прокурор в мрежата X. Прокуратурата също така посочи, че разследването засяга общо осем заподозрени: руснака Анатолий Б., шестима поляци и един беларусин.

Четирима от тях - двама поляци, беларусин и Анатоли Б. - в момента се намират в следствения арест.

Награждават посмъртно Навални с Дрезденската награда за мир

Награждават посмъртно Навални с Дрезденската награда за мир

Наградата ще бъде връчена на неговата съпруга Юлия Навалная на 12 май

"Разследването се води по няколко следи и засяга, наред с другото, нападения срещу руски опоненти, свързани с Фондацията за борба с корупцията, основана от Алексей Навални. Разследването обхваща инциденти, които са се случили както в Европа (включително във Вилнюс), така и в Южна и Северна Америка", допълват от полската национална прокуратура. Алексей Навални, централна фигура на опозицията в Русия и бивш враг номер едно на Кремъл, почина през февруари в руски затвор в Арктика при неясни обстоятелства.