В Португалия наказват държавни служители заради Роман Абрамович, разкри агенция Lusa.

Руският милиардер получи португалско гражданство през април 2021 г. въз основа на закон, предлагащ натурализация на потомци на сефарадски евреи, които са били прогонени от Иберийския полуостров по време на средновековната инквизиция.

Историята на сефарадските евреи в Русия е малко известна, въпреки че Абрамович е често срещана фамилия сред евреите ашкенази.

Лондон наложи санкции на Роман Абрамович

Лондон наложи санкции на Роман Абрамович

Санкциите засягат и ФК Челси

Разследването на Института по вписванията и нотариусите (IRN), който предоставя услуги по издаване на гражданство и паспорти, започна през януари на фона на критики от страна на някои активисти, коментатори и политици, които заявиха, че законът трябва да бъде преразгледан, тъй като според тях той се използва от руски олигарси, за да се утвърдят в ЕС.

Институтът по вписванията и нотариусите, който не отговори веднага на молбата на Ройтерс за коментар, заяви пред Lusa, че след първоначалното разследване е започнало дисциплинарно производство, но заяви, че подробностите за него са поверителни.

В момента не е известно на колко служители е била наложена мярка.

Португалия задържа равина, дал достъп на Абрамович до ЕС

Португалия задържа равина, дал достъп на Абрамович до ЕС

Равинът Даниел Литвак е разследван за корупция, фалшифициране на документи и пране на пари

През януари португалската прокуратура започна второ разследване за предоставянето на гражданство на Абрамович и в зависимост от резултата от него гражданството му може да бъде отнето.

Съобщава се, че миналата седмица е бил арестуван равин, отговарящ за издаването на документа, необходим за получаване на гражданство.