Предстоятелят на Руската православна църква патриарх Кирил поздрави българския патриарх Даниил за избора му, който се състоя вчера. Поздравлението е публикувано на сайта на Руската православна църква (РПЦ).

В поздравлението се отбелязва "силната привързаност към свещения каноничен ред" на Даниил и увереност, че той ще "напише нови светли страници" във вековната история на отношенията между двете църкви и братските народи, "хранени от две църкви", които са сънаследници на славянската духовна традиция, датираща от делата на равноапостолните св. Кирил и Методий

"Руската православна църква днес искрено се радва на своята любима сестринска църква, начело на която стои благочестив йерарх, известен със своето благочестие, твърдо придържане към свещения каноничен ред и готовност за саможертвен труд в името на укрепването на църковното единство", отбеляза главата на Руската православна църква. Посочва се и че Даниил е достоен наследник на приснопаметните български патриарси Кирил, Максим и Неофит, от които е направено много да съхранят отческите духовни традиции и да укрепят своето паство в светата православна вяра.

Патриарх Кирил отбелязва и че братските народи, "закърмени от две църкви", са сънаследници на славянската духовна традиция, датираща от делата на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата?

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата?

Румен Радев се надява да няма разделение в църквата след избора на нов патриарх

Руската православна църква изобразява изключителната роля на българските мисионери в християнското образование на Киевска Рус, образа на св. Киприан от България, който става митрополит на Москва и цяла Русия. "Благоговейно почитаме Свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, който олицетворява нашето единство. Пазим грижливо паметта на руските воини, отдали живота си за освобождението на нашите български братя от лютото петвековно робство", не пропуска да отбележи и историческо нецърковно, а светско събитие в обръщението си руският патриарх.

Той изразява увереност, че патриарх Даниил ще "напише нови светли страници" във вековната история на отношенията между църквите и му пожелава крепко здраве, Господната помощ за дълги години патриаршество, благоденствие и мир на паството българската православна църква.

BBC за Даниил: Върху лицето на Българската православна църква ще има московска гримаса

BBC за Даниил: Върху лицето на Българската православна църква ще има московска гримаса

Изданието припомня изявите на митрополита, сега вече патриарх