За предстоятел на Българската православна църква бе избран верният на Москва митрополит Даниил. С токова заглавие излиза BBC в рядък репортаж за случилото се в страната ни.

Традиционно смятаната за много близка до Москва Българска православна църква избра в неделя за нов предстоятел митрополит Даниил, когото експертите определят като най-проруския от всички кандидати за този пост.

52-годишният митрополит Даниил получи подкрепата на 69 от присъстващите 138 делегати на църковния събор - с три повече от 50-годишния Григорий, който беше подкрепен от 66 делегати.

Както отбелязва Сергей Чапнин, директор по комуникациите в Центъра за православни изследвания към Фордъмския университет и редактор на уебсайта Public Orthodoxy, изборът на митрополит Даниил е изненада за мнозина, а някои български свещеници смятат този избор за истинска катастрофа за Българска църква и мислят за преминаване към Вселенската патриаршия.

Българският патриарх се избира пожизнено, освен ако сам не реши да подаде оставка. Данаил замени починалия през март харизматичен патриарх Неофит, ръководил Българската църква повече от десет години.

В Русия харесаха Даниил Видински за патриарх на България

В Русия харесаха Даниил Видински за патриарх на България

Заради с сходни възгледите с Руската православна църква

Българската православна църква, която представлява повече от две трети от населението на страната, като цяло не коментира актуални политически събития. Но патриарх Неофит призова за прекратяване на войната в Украйна.

Даниил, напротив, заема последователна промосковска позиция, като отказва да признае Православната църква на Украйна и остро критикува Вселенската патриаршия.

През ноември 2022 г. Данаил издаде инструкции на своите свещеници, в които се критикува тенденцията да се "сее омраза срещу един от воюващите, определен като единствен и непровокиран агресор". Той подкрепи Кремъл и в дълго видеообръщение, публикувано през 2023 г., в което разкритикува остро българските власти за експулсирането през септември 2023 г. на служещия в Руската църква в София и двама беларуски свещеници заради шпионаж.

Както казва Сергей Чапнин пред BBC, от тримата кандидати, избрани от Синода на Българската църква преди седмица, фаворит бе Врачанският митрополит Григорий, а като най-слаб кандидат бе определян именно митрополит Даниил. "Промосковската партия" обаче успя да издигне двама свой кандидати - Ловчански митрополит Гавриил и Видински митрополит Даниил.

На пищната церемония по интронизацията в София в неделя не се очакваше присъствието на руския патриарх Кирил, но присъства предстоятелят на Константинополската църква Вселенският патриарх Вартоломей. През юли 2023 г. Вартоломей отслужи литургия в Истанбул в памет на жертвите на войната в Украйна в присъствието на украинския президент Владимир Зеленски.

"Възможно е решаващият фактор за избора на Данаил да са били не толкова промосковските настроения на участниците в събора на Българската църква, а по-скоро техните исторически сложни отношения с гърците", предполага Сергей Чапнин. "Може би негативен фактор се оказа и поканата на голяма и представителна делегация на Вселенската патриаршия, водена от патриарх Вартоломей, за интронизацията на новия български патриарх.

В същото време, припомня експертът, трябва да се има предвид, че в България от гледна точка на църковната администрация патриархът е управляващ архиерей на столичната митрополия и председател на Синода, но той няма онази абсолютна власт, която патриарх Кирил е концентрирал в ръцете си в Руската православна църква.

"В същото време от символична гледна точка патриарх Даниил е лицето на Българската православна църква. И сега върху това лице ще има московска гримаса", обобщава Чапнин.

След падането на комунистическия режим, който насърчаваше атеизма, много българи се обърнаха към вярата. Около три четвърти от жителите се описват като религиозни, според последното преброяване през 2021 г. Почти две трети (63%) заявяват, че изповядват православието.