Изборът на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ) днес беше проследен от руската държавна информационна агенция ТАСС. Медията съобщи за резултатите от първото гласуване на делегатите на патриаршеския събор и за избирането на Даниил Видински на втори тур за предстоятел на БПЦ.

Преди избора агенцията публикува и коментар в подкрепа на Даниил Видински. Той беше определен като най-предпочитан кандидат за български патриарх заради най-близки възгледи с Руската православна църква (РПЦ) от Аркадий Малер, член на Синодалната библейско-богословска комисия и на Междусъборното присъствие на РПЦ, който е и ръководител на интелектуалния клуб "Катехон". Той отбелязва, че Даниил осъжда действията на Константинополската патриаршия и не признава църковните разколници в Украйна.

Даниил Видински е новият патриарх на България
Обновена

Даниил Видински е новият патриарх на България

Той бе избран на втори тур с 69 гласа при 66 гласували за митрополит Григорий

"От тримата предложени кандидати има само един, който в най-голяма степен устройва нашата църква. Това е Видинският митрополит Даниил, който за разлика от другите кандидати още през 2018 г. директно заяви, че действията на Константинополската патриаршия по отношение на руската църква са напълно антиканонични", посочва Малер. Той допълва, че Даниил видински не признава разколническата Православна църква на Украйна (ПЦУ) и се е явил на патриаршеските избори с тази позиция.

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата?

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата?

Румен Радев се надява да няма разделение в църквата след избора на нов патриарх

Аркадий Малер каза още, че по-рано всички предстоятели на БПЦ са били в добри отношения с Московската патриаршия, но ситуацията се е променила. Според него отношенията между българската и руската църква се усложняват от недружелюбната политика на Константинопол, както и от факта, че българските власти вече са изцяло ориентирани към Запада.

Синодът се разграничи от проруската позиция на Даниил за украинската автокефалия

Синодът се разграничи от проруската позиция на Даниил за украинската автокефалия

Видинският митрополит изпрати писмо…