Кметът на град в Сибир, който е в центъра на корупция, разкрита от опозиционния лидер Алексей Навални, е бил арестуван днес за злоупотреба с власт, съобщиха местни официални лица и руски медии.

Арестът става два месеца, след като критикът на Кремъл Навални публикува разследването, разобличаващо в корупция местни властници в град Томск.

44-годишният Навални се разболя по време на полет от Томск за Москва през август и беше откаран за лечение в Германия, където лекарите казаха, че той е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок".

Следственият комитет, който разследва тежки престъпления, посочи в изявление, че е образувано наказателно производство срещу 61-годишния Иван Кляйн, който е кмет на Томск от 2013 г.

"Образувано е наказателно производство за злоупотреба с власт", ​​се казва в изявлението и се добавя, че в дома и офиса на Кляйн се извършват обиски.

Следственият комитет заяви, че Кляйн - основен акционер в местна пивоварна - е наредил на свои подчинени през 2016 г. да фалшифицират информация за земя до пивоварната, за да попречи на местен бизнесмен да започне строителство там.

В резултат на това бизнесменът е претърпял "значителни щети", се казва в изявлението.

Държавната телевизия показа агенти на Федералната служба за сигурност, облечени в черно, арестуващи Кляйн по време на сутрешна среща с местни служители. По-късно източници на правоохранителните органи потвърдиха ареста пред руски новинарски агенции.

В разследването си, публикувано през септември, Навални каза, че Томск е град, "където всичко е пропито от корупция, която влияе върху живота на всеки човек".

Разследването му твърди, че членове на управляващата партия "Единна Русия" са възлагали обществени поръчки на компании, тайно контролирани от партийни членове.

Разследването на Навални не споменава Кляйн.

Двама от приближените на Навални спечелиха места в местния парламент в Томск през септември.