Понятието русофобия трябва да бъде заложено в руското законодателство и да се установи отговорност за русофобска дейност. Това заяви в петък заместник-министърът на правосъдието на Руската федерация Андрей Логинов, изказвайки се на сесията "Русофобията: нацизмът на 21 век" в рамките на Петербургския международен правен форум, предава ТАСС.

"Съвсем ясно подкрепям необходимостта от установяване в нашето руско законодателство на понятието русофобия, формиране на механизми, предотвратяване на разпространението на враждебна към Русия информация и установяване на отговорност за русофобска дейност", каза той.

Според него русофобията е явление и има своята история. "Искам да обърна внимание на факта, че именно руската идентичност е в центъра на всички тези русофобски усилия. И все пак това не е явление, русофобията все още не е явление. Ако говорим за русофобия като явление, разбираме че това е комплекс от фалшиви явления, свързани помежду си и имащи своя история.За да бъде правилно очертано това явление от нас, е необходимо много широко, научно и фундаментално изследване на този въпрос", каза още Логинов.

След началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Москва въведе промени в своето законодателство чрез приемане на нови закони и поправка на стари, за да преследва "идеологически врагове". Законът за дискредитиране на руските въоръжени сили например позволява да бъде съден всеки, който не споделя  официалната гледна точка на Кремъл по въпроса.

Отделно като като нежелателни и екстремистки се определят всички организации и дори отделни хора, които не споделят и се противопоставят на водената от руските власти политика, а като чуждестранни агенти са определяни хора, които според руските власти са финансирани от чужди страни, но често в като такива са определяни артисти, музикални изпълнители и други хора на изкуството, просто защото не са съгласни с войната в Украйна. 

Алла Пугачова иска да бъде призната за чуждестранен агент като мъжа си

Алла Пугачова иска да бъде призната за чуждестранен агент като мъжа си

Тя не подкрепя руската война в Украйна