Руснаците биха искали да се отмени мораториума върху смъртното наказание в съвременна Русия, да се увеличи наказанието за корупция, да се отменят пенсионната реформа и единния държавен изпит, а също и да се намалят данъците. Това показват резултатите от социологическо проучване на ВЦИОМ, цитирано от "Новости".

Според проучването, ако интервюираните граждани са на мястото на съветника на президента, тогава от всички правила и закони в съвременна Русия те биха посъветвали да се отменят пенсионната реформа и да се върне предишната пенсионна възраст (14 процента), да се намалят данъците и да се промени данъчната система (шест процента), да се промени Конституцията и връщане на предишната версия (три процента), да се отмени мораториумът върху смъртното наказание (два процента). В същото време повече от половината (53 процента) са казали нещо друго, а 63 процента са се затруднили да отговорят.

Също така според анкетираните в съвременна Русия си струва да се приемат закони, които увеличават наказанията за подкуп (седем процента), насочени към развитие на страната (шест процента) и отмяна на единния държавен изпит (пет процента), както и закона за домашното насилие (два процента). Освен това 36 процента посочват нещо друго, а 54 процента са се затруднили да отговорят.

Отговаряйки на всеки от въпросите, руснаците биха могли да посочат до пет варианта за отговор.

Социологическото проучване "ВЦИОМ-Спутник" е било проведено на 12 март. В проучването са участвали 1 600 руснаци на възраст над 18 години. Методът на изследване е телефонно интервю. За тази извадка максималният размер на грешката с 95 процента вероятност не надвишава 2,5 процента.