Руската държавна телевизия излъчва имената на повече от 12 млн. съветски войници, убити по време на Втората световна война, преди 75-ата годишнина от края на войната през май, съобщава "Франс прес".

Безпрецедентният ход на телевизия "Россия 24" отразява опитите на Кремъл да използва най-големия конфликт в човешката история за възбуждане на национална гордост.

Инициативата започна в "Деня на защитника на отечеството" на 23 февруари и е предвидена да приключи на 8 май. Следващият ден е Денят на победата в Русия, когато се провежда голям военен парад на Червения площад за отбелязване на края на войната в Европа.

Русия е планирала да проведе мащабни тържества тази година, 75 години след победата на съюзниците над нацистите. СССР претърпя особено тежки загуби от около 27 млн. души по официални данни.

"Россия 24" обяви, че целта ѝ е да се възпоменат съветските герои "независимо от ранга", като допълни, че проектът "ще създаде фактическа основа за противодействие на опитите за фалшифициране на историята на войната".

В Русия скастриха посланика на Полша в Германия за ролята на СССР във ВСВ

В Русия скастриха посланика на Полша в Германия за ролята на СССР във ВСВ

Продължава спора между двете държави по темата

Русия често обвинява западните страни, че омаловажават приноса ѝ за победата над нацистка Германия, въпреки огромните съветски загуби. Напрежението с някои държави се повиши преди 75-ата годишнина от края на войната, по-специално с Полша, която руският президент Владимир Путин наскоро обвини в колаборация с Хитлер.

Варшава от своя страна обвини Москва във "възобновяване на сталинистката пропаганда".

Имената на 12 677 857 войници, загинали и изчезнали във войната, се излъчват денонощно по "Россия 24" около часовник в черно и оранжево, цветове, свързани с руските въоръжени сили.

Имената се излъчват от дясната страна на екрана, течащи отгоре надолу под заглавието "Запомнете всеки един", като 6 070 имена се появяват в ефир за час.

Полша обяви "победа" в историческия спор с Русия

Полша обяви "победа" в историческия спор с Русия

Зове за нормализиране на отношенията между двете страни