Съдът в Калининградска област осъди Игор Баришников на 7,5 години затвор по обвинения в разпространение на фалшиви новини за руската армия. 96-годишната му майка, за която се грижи той, е предадена на органите по настойничество за настаняване в старчески дом. Това съобщава "ОВД-инфо" с позоваване на адвокат Мария Бонцлер.

В същото време, както подчерта адвокатът, Евгения Баришникова (майка му) не е призната за юридически недееспособна. Бонцлер смята, че съдът няма право да се разпорежда с нея, подчертава "Новая газета Европа".

Адвокатите нарекоха искането на прокурора за осемгодишна присъда за Баришников "умишлено убийство на двама души" - самият мъж има съмнение за рак, живее е с цистостома (допълнителен отвор на пикочния мехур - бел. ред.).

Лекуващият лекар на Баришников заяви в съда, че мъжът не трябва да бъде в колония, тъй като се нуждае от постоянно медицинско наблюдение, но съдът отхвърли искането за медицински преглед и осъди подсъдимия на седем години и половина затвор.

Делото за "военни фалшификати" срещу Баришников беше образувано заради публикации във "Фейсбук", в които се говори за престъпления в Буча и Мариупол, както и за потъналия крайцер "Москва".

В Русия арестуваха баща и изпратиха дъщеря му в приют за антивоенна рисунка

В Русия арестуваха баща и изпратиха дъщеря му в приют за антивоенна рисунка

Той е обвинен за дискредитиране на армията