Репортер на независим руски информационен бюлетин беше осъден на седем години затвор в сряда за статии, които е написал за предполагаеми руски военни престъпления в Украйна, предава Ройтерс.

Роман Иванов, който работи за онлайн изданието RusNews, беше осъден за публикуване на "фалшиви новини" за руската армия съгласно законите за цензура по време на война, приети малко след пълномащабното нахлуване в Украйна преди две години.

Русия е използвала тези закони, за да "удари" журналисти и активисти, които докладват информация, противоречаща на разказите на Кремъл за "специална военна операция" в Украйна.

Обвиненията срещу Иванов произтичат от статии, които той е написал за клането в Буча, Украйна, доклад на ООН за военни престъпления и руски ракетни удари по украинска гражданска инфраструктура.

Статиите бяха публикувани в акаунтите в социалните медии на "Честное Корольовское", новинарски канал, управляван от Иванов, където той пишеше за местни проблеми в Корольов, малък град край Москва

Прокурор от градския съд в Корольов поиска осемгодишна присъда, каза RusNews.

Иванов използва заключителната си реч в съда във вторник, за да говори отново силно за това, което той нарече "престъплението" на войната на Русия в Украйна, каза правозащитна група.

"Страната ни просто се превърна в лавина от скръб и нещастие", е казал Иванов, добавяйки, че е решил да публикува информации за събитията в Буча, за да видят руснаците, че войната "не носи нищо друго освен страх, болка, скръб, унищожение, загуба".

"Трябва да разберем, че всичко, което се случи (в Украйна) е по наша вина", каза Иванов.

Текстът на речта му беше публикуван на уебсайта на "Мемориал", една от най-известните правозащитни организации в Русия, чийто директор Олег Орлов беше осъден миналия месец на две години и половина затвор за "дискредитиране на руските въоръжени сили".

Иванов е вторият журналист от RusNews, който е вкаран в затвора за "фалшиви новини", след като колегата му Мария Пономаренко беше осъдена миналия месец на шест години за обвиненията срещу Москва за бомбардировката на театъра в Мариупол, Украйна, в първите месеци на инвазията.

Друг журналист на RusNews е съден по обвинения в публични призиви за "екстремизъм" при насърчаване на улични протести в Telegram преди повече от три години, каза изданието.

Лондон: С репресии и цензура Москва иска критиците на Кремъл да замълчат

Лондон: С репресии и цензура Москва иска критиците на Кремъл да замълчат

Русия затяга контрола върху информационната среда