Бившият началник на зенитните ракетни сили със специално предназначение на военновъздушните сили на Русия полковник Сергей Хатилев в интервю за портала Ura.ru е коментирал думите на украинския експерт Михаил Жирохов, който обяви, че Украйна имала способностите да достигне до руските кораби в черноморското пристанище Новоросийск.

По-рано украинският експерт изрази мнение, че благодарение на новата противокорабна крилата ракета Р-360 на комплекса "Нептун" Украйна можела да порази цели край бреговете на Крим, както и руски кораби в района на пристанището на Новоросийск.

Руският военен експерт смята, че подобни заплахи нямат основание и че изказването на Жирохов е политическо.

"С тези ракети украинците там просто няма какво да правят. Никой няма да ги допусне на дистанция за обстрел. (...) Там има противовъздушна отбрана и брегови ракетен комплекс. Украинците просто нямат шанс", подчерта Хатилев.

По думите му хипотетично "нападение" щяло да бъде отразено от дежурните сили и средства без привличането на допълнителни сили.

Хатилев отбелязал също така, че въоръжението, за което говори Жирохов, е производно от съветска ракета от 1980-те и 1990-те години. В същото време Украйна проведе изпитания на ракета за поразяване на надводни кораби, но не получи подобрени характеристики.