На полигона "Капустин Яр" най-новият зенитно-ракетен комплекс С-500 е извършил изпитателна бойна стрелба по високоскоростна балистична цел. Това съобщиха от руското военно министерство, цитирани от "Новости".

"На полигона "Капустин Яр" най-новата зенитна ракетна система С-500 изпълни изпитателни бойни стрелби по високоскоростна балистична цел. Според данните на средствата за обективен контрол целта е била поразена", уточняват руските военни.

Добавя се, че проведените в рамките на изпитанието стрелби със С-500 са потвърдили тактико-техническите характеристики и високата надеждност на руската противовъздушна техника.

"След приключване на пълния цикъл на изпитанията плановете за оборудване предвиждат доставката на първата система С-500 в обединението за противовъздушна и противоракетна отбрана край Москва", се говори още в изявлението.

Путин похвали успешните изпитания на противовъздушните системи С-500

Путин похвали успешните изпитания на противовъздушните системи С-500

С-500 значително щяла да превъзхожда С-400

През август 2020 г. руският вицепремиер Юрий Борисов обяви началото на държавните изпитания на новата противоракетна система на Русия.

С-500 "Прометей" принадлежи към ново поколение системи за противовъздушна отбрана "земя-въздух". Тя представлява универсален комплекс с далечно действие и височинно прехващане с повишен потенциал за противоракетна отбрана. Новата система е способна да унищожава не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, хеликоптери), както и крилати ракети. Радиусът на поражение е около 600 километра.

По своите характеристики С-500 значително ще превъзхожда намиращата се на въоръжение С-400 и американския ѝ конкурент Patriot Advanced Capability-3, твърдят руските военни.

В Русия започнаха държавни изпитания на зенитно-ракетната система С-500

В Русия започнаха държавни изпитания на зенитно-ракетната система С-500

Очаква се първите С-500 да постъпят във въоръжените сили на Русия през 2021 година