Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова зададе въпроса, защо страните членки на Г-7 смятат себе си за "клуб на либералните демокрации", без всъщност да се придържат към тези ценности.

"Ако става дума за либерализма като политическа система, за матрица от ценности, то най-важният му постулат е свободата на светогледа... Тогава защо тези страни са се обединили в затворен клуб, който приема само себеподобни? Само тези, които мислят и живеят съгласно одобрените ценности?", запита Захарова във "Фейсбук".

И все пак лидерите на Г-7 приеха заключителна декларация

И все пак лидерите на Г-7 приеха заключителна декларация

Да не се допуска Иран да придобие ядрено оръжие…

Тя отбеляза, че "не бива да се поддържа либерализмът и същевременно да се проявява нетърпимост към мирното инакомислие".

Ако се говори за либералните принципи в икономиката в Г-7, то "някога те със сигурност бяха такива".

"Днес икономическите модели на тези страни се осигуряват не от пазарни механизми, в основата на които са преди всичко законите на свободната конкуренция, а на тежък държавен протекционизъм. И той се реализира чрез ръчно управление с помощта на санкции, финансови манипулации, въздействие върху цената на енергоносителите чрез агресивна външна политика", добави Захарова, очевидно имайки предвид политиката най-вече на САЩ.

Руската дипломатка подчерта, че либералната икономика няма нищо общо с търговската война, в която "всички средства са позволени, до разрушаване на съществуващата правна система на отношенията".

Кремъл смята за невъзможно връщането си в Г-7

Кремъл смята за невъзможно връщането си в Г-7

Според Дмитрий Песков това не можело да стане само по покана на една от страните