В Русия са започнали да разработват съвременна противокорабна авиационна ракета, която ще бъде на въоръжение включително и на изтребителя от пето поколение Су-57. Това обяви заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

"Понастоящем предприятие под контрола на Министерството на отбраната се занимава с разработката на активна самонасочваща се глава", каза той по време на посещението си в предприятието, участващо в кооперацията по проекта - Уралското дизайнерско бюро "Деталь".

Су-57 е смъртоносният противник за F-22

Су-57 е смъртоносният противник за F-22

Пентагонът се готви за въздушни битки

Освен това в близко бъдеще е възможно сключването на голям договор с корпорацията "Тактическо ракетно въоръжение" за закупуване на цялата гама от авиационни оръжия за Су-57, добави Криворучко.

"Деталь" произвежда компоненти, включително активни самонасочващи се глави на противокорабни ракети и ракети въздух-въздух за почти всички бойни самолети и хеликоптери, произведени в Русия.

Една от основните разработки на бюрото е активна самонасочваща се глава за новата противокорабна ракета Х-35У, която е оборудвана с крайбрежни комплекси "Бал".

Путин: Су-57 е най-добрият боен самолет в света

Путин: Су-57 е най-добрият боен самолет в света

Няма друг самолет, който може да лети като нашия

Освен това предприятието работи по създаването на съвременно радарно и навигационно оборудване за безпилотни летателни апарати и космически апарати.

Су-57 е руски изтребител от пето поколение. За първи път такива машини проведоха изпитателни полети през 2010 г.

Както съобщи по-рано ръководителят на Обединена авиостроителна корпорация Юрий Слюсар, първата производствена партида от 12 самолета трябва да бъде доставена на въздушно-космическите сили на Русия през 2019 г.

Русия подобрява стелт възможностите на Су-57, за да унищожава F-35 и F-22

Русия подобрява стелт възможностите на Су-57, за да унищожава F-35 и F-22

Американски учени обясняват, че не виждат стелт възможност в дизайна