В Русия разработват самолет заглушител, който може да изважда от строя военните сателити. Това съобщават руските медии, цитирайки източник от военнопромишления комплекс на страната.

"Тази машина ще получи изцяло ново бордово оборудване, благодарение на което тя ще може да провежда радиоелектронно противодействие на всякакви цели: наземни, въздушни, морски, да изважда от строя вражески сателити, които осигуряват навигация и радиокомуникации на земята", добави той.

По думите на източника, към настоящия момент проектът е готов, като скоро щяла да започне опитно-конструкторската работа. Уточнява се, че самолетът ще замести Ил-22ПП "Порубщик" във въздушно-космическите сили на Русия.

"Новият самолет ще се казва "Порубщик-2", но във въздушно-космическите сили тази машина ще постъпи под различно име. Това ще бъде нов самолет - разработва се възможност за създаването на такъв самолет на базата на Ту-214 или Ил-76", уточнява източникът.

"Порубщик" е смятан за един от най-ефективните самолети в света за радиоелектронна борба. Той може самостоятелно да открива радиоелектронно излъчване от вражеските комплекси за противовъздушна отбрана, да ги заглушава с мощни смущения или да изкривява сигнала на техните радари. Уточнява се, че Ил-22ПП не пречел на работата на радиоелектронните системи на своите войски.