Руският сенатор Алексей Пушков коментира в профила си в "Туитър" реакцията на Полша на решението на Съда на Европейския съюз, който нареди на Варшава да плаща глоба от 1 млн. евро на ден до премахването на дисциплинарната камара към Върховния съд, информира "Новости".

През юли Съдът на ЕС настоя за прекратяване на работата на камарата, която според Европейската комисия застрашава независимостта и безпристрастността на съдиите. Вчера Варшава беше осъдена да плаща 1 млн. евро на ден на Европейската комисия като глоба за неспазване на това решение. В Полша разкритикуваха действията на Брюксел. Заместник-министърът на правосъдието на страната Себастиан Калета нарече решението на ЕС узурпация и изнудване.

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Съдът на ЕС напълно пренебрегвал полската конституция и решенията на Конституционния съд

Според Пушков възмущението на Полша от решението на Европейския съд било "донякъде престорено".

"ЕС - това е съюз със строги правила: за изгоди в икономиката страните плащат със суверенитет. Във Варшава не знаеха ли къде са се присъединили", попита лукаво той.

Както отбеляза сенаторът, Европейският съюз доказвал на Варшава, че "не може да си малко бременна". "Полша ще трябва да докаже обратното", заключи Пушков.

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

"Правосъдните системи в целия ЕС трябва да бъдат независими и справедливи"