Ученици в Русия се обучават да стрелят по украинския президент Володимир Зеленски, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и президента на САЩ Джо Байдън.

Това разкри УНИАН.

В мрежата се появи видеоклип, на който е изобразена зала с мишени за спортна стрелба от въздушни пистолети. Под обичайните тренировъчни мишени са поставени по-специално и портретите на трима "вражески" политици.

Според РБК този епизод се е случил на патриотичен фестивал за деца в Томск. Организатор е бил местният клон на Общоруската обществена организация на ветераните от войните, труда, въоръжените сили и правоохранителните органи.

Както писа УНИАН, детските площадки в Русия се превръщат във военни полигони. В цялата страна детските градини и училищата обличат децата в униформи и ги принуждават да участват в учебни маршове, да копаят окопи, да хвърлят гранати и да стрелят с истински боеприпаси.

Милитаризацията на руските държавни училища се засили след нахлуването в Украйна. Това не е спонтанен изблик на патриотични чувства, а политика, наложена от правителството. Инвестициите в милитаризацията са колосални. Министърът на образованието Сергей Кравцов наскоро заяви, че в руските училища и колежи вече действат около 10 000 така наречени "военно-патриотични" клубове, в чиято дейност участват четвърт милион души.

В Сочи руските окупационни власти са обхванали във военна подготовка дори децата на възраст от 6 години.