Москва не е "на същия път" като руснаците, избягали от страната след инвазията в Украйна и възприели силни антируски позиции. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче уточни, че такива хора са малцинство.

Коментарът му идва, след като вчера председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин предложи руснаците, които подкрепят Украйна, но искат да се върнат в страната си, да бъдат изпратени в регион в Далечния изток на Русия, известен със своите затворнически лагери ГУЛАГ от времената на Сталин.

Володин заяви пред депутатите, че онези, които са напуснали Русия и са приветствали украинските атаки с дронове и ракети срещу родината си, трябва да разберат, че вече не са добре дошли в Русия и настоя те да бъдат изпратени в Магаданска област, ако се върнат.

Русия предвижда затвор за избягване на мобилизация

Русия предвижда затвор за избягване на мобилизация

Глоба до половин милион рубли или лишаване от свобода до пет години

За руснаците Магадан е синоним на ГУЛАГ - мрежа от лагери за принудителен труд, където руснаците са били използвани като роби при съветския диктатор Йосиф Сталин.

Относно това предложение Песков поясни, че Володин е имал предвид онези, които "заемат подчертано антируска позиция и застават на страната на режима в Киев".

"Да, наистина, не сме на един път с тези хора", потвърди той.

Economist: Отмъстителната власт на Русия

Economist: Отмъстителната власт на Русия

Путин не вземал пленници

Той обаче подчерта, че други, които са напуснали страната и които определи като хора, които свободно избират къде да живеят във всеки един момент, съставляват "по-голямата част" и винаги са добре дошли да се върнат в Русия.

"Разбира се, тези хора винаги, независимо от всичко, имат своята родина - Русия. И тя винаги ще ги очаква", увери Песков.

Решението на Русия да изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари миналата година и последвалата мобилизационна кампания накараха няколкостотин хиляди руснаци да напуснат родината си, въпреки че точният им брой не е ясен.

Кремъл упрекна предателите, готови да продадат Русия, за да се отърват от санкциите на Запада

Кремъл упрекна предателите, готови да продадат Русия, за да се отърват от санкциите на Запада

Някои руски бизнесмени възприемали антируска позиция