Експерт по Русия, който е допринесъл за така нареченото досие "Стийл", e бил арестуван като част от разследването на специалния прокурор Джон Дърам за произхода на разследването на ФБР за Русия, съобщи "Ню Йорк таймс", цитирайки запознати с въпроса.

Досието "Стийл", експлозивна колекция от бележки, твърдящи за таен сговор между щаба на президента Доналд Тръмп и Русия, беше съставено от бившия офицер от британската разузнавателна служба МИ-6 Кристофър Стийл.

Един от основните източници на Стийл за досието, Игор Данченко е бил арестуван и отведен в ареста. "Ню Йорк таймс" уточнява, че не е ясно в какво е обвинен, след като обвинението все още не е публикувано.

ФБР има второ досие за възможно сътрудничество между Тръмп и Москва

ФБР има второ досие за възможно сътрудничество между Тръмп и Москва

Второто досие е подготвено от Коди Шийрър

Данченко, руски гражданин, който понастоящем пребивава в САЩ, беше източникът на може би най-скандалното твърдение в досието: че Тръмп през 2013 г. е наел президентския апартамент в хотел Ritz-Carlton в Москва, където е наел руски проститутки да извършват сексуални действия пред него, които включвали уриниране. В досието на Стийл се твърди, че руските специални служби разполагат с видеодоказателство за срещата и са го съхранявали като компромат за Тръмп.

Данченко разясни как е научил тази информация в интервю през октомври 2020 г., като уточни, че два източника са му казали за слухове за възможен секс запис на Тръмп и че двама служители на Ritz-Carlton по-късно са му предоставили по-мъглява информация, която той смята, че е потвърдила слуховете.

Самият Данченко обаче призна, че твърдението в най-добрия случай е оскъдно и дори той е скептичен дали е вярно. Но той добави, че работата му е била просто да събира "сурова разузнавателна информация" и не е отговорен за това как Стийл, който е бил негов работодател по това време, я е изобразил.

Сблъсък между ФБР и Тръмп заради спорния меморандум за руската сага

Сблъсък между ФБР и Тръмп заради спорния меморандум за руската сага

"Имаме сериозни опасения относно грубите пропуски на фактите"

"Дори и сурови разузнавателни данни от достоверни източници, ги приемам с недоверие", отбеляза Данченко, като допълни: "Кой знае, ами ако не са особено точни? Това само слух ли е или има нещо повече?"

Много от твърденията на досието са непроверени и не са доказани. Публичното оповестяване на досието "Стийл" през януари 2017 г. предизвика буря, която надвисна над по-голямата част от президентството на Тръмп. По-късно се оказа, че документът е финансиран от демократите за проучване на опозицията по време на кампанията през 2016 г.

Тръмп отхвърли бележките като "куп боклук" и той и републиканските му съюзници обвиниха ФБР, че е изфабрикувало информацията, за да отстрани Тръмп от поста.

„Досието Тръмп” влезе в разследването на Мълър за руската намеса

„Досието Тръмп” влезе в разследването на Мълър за руската намеса

Бившият служител на британското разузнаване МИ-6 Кристъфър Стийл разкрива...

ФБР цитира някои от неговите твърдения, когато поиска съдебна заповед по Закона за външното разузнавателно следене (FISA) срещу бившия сътрудник на щаба на Тръмп Картър Пейдж.

По-късно главният инспектор на Министерството на правосъдието обвини ФБР за начина, по който е предприело искане на заповедите, като каза, че имало "значителни неточности и пропуски" в заявлението и че агентите "не са изпълнили основното задължение" да се уверят, че заявленията са били "скрупульозно точни".

Стийл, от своя страна, защити ролята си в изготвянето на досието в скорошно интервю за ABC News, като коментира пред медията: "Аз стоя зад работата, която свършихме, източниците, с които разполагахме, и професионализма, който приложихме към него." Той също така подчерта, че въпреки че досието е финансирано от демократите, работата му е била аполитична и че според него Тръмп все още е заплаха за националната сигурност на САЩ.