ФБР има второ досие за възможно сътрудничество между президента на САЩ Доналд Тръмп и Русия, пише "Гардиън".

Във втория меморандум много от нещата се повтарят като тези в досието, изготвено от бившия британски разузнавач Кристофър Стийл.

В Конгреса на САЩ гласуваха за разсекретяване на спорен документ за руската сага

В Конгреса на САЩ гласуваха за разсекретяване на спорен документ за руската сага

Меморандумът е написан от председателя на комисията Девин Нунес

Второто досие е подготвено от Коди Шийрър, политически активист и бивш журналист, който е бил в тесен контакт със семейство Клинтън през 90-те години на XX век.

За разлика от Стийл Шийрър няма опит в шпионажа и неговият меморандум първоначално е бил възприемат със скептицизъм. Документът е бил споделен с подбрани медии преди изборите.

Но британското издание е научило, че ФБР все още проверява меморандума на Шийрър и търси интригуващи следи.

Запознат с разследването източник заяви, че фактът, че ФБР все още работи по документа, подсказва, че разследващите го разглеждат сериозно.

Повдига се вероятността част от изготвеното от Стийл досие, което е иронизирано от поддръжници на Тръмп, да е било подготвено с помощта на Шийрър.

Меморандумът на Шийрър е предоставен на ФБР през октомври 2016 г. Предаден е на бюрото чрез Стийл, след като ФБР е поискало от бившия агент на MI6 да предостави всички документи и доказателства, които могат да бъдат полезни при разследването, според източници.

И в двата документа се твърди, че Доналд Тръмп е компрометиран с пътуване до Москва през 2013 г., където е бил замесен в разврат в луксозен хотел.

В меморандума на Шийрър се цитира източник от Федералната служба за сигурност на Русия.

Шийрър е спорна фигура във Вашингтон. Той е обвиняван, че е част от шпионска клетка и от обкръжението на Клинтън. Няма доказателства предизборният щаб на Хилари Клинтън да е бил наясно с меморандума.

Вчера републиканците в разузнавателната комисия в Камарата на представителите на САЩ гласуваха за разсекретяването на спорен меморандум, изготвен от председателя на комисията Девин Нунес. В него се казва, че ФБР и правосъдното министерство са злоупотребили с действията си по време на разследването на Русия.