Американският федерален съдия Андрю Ханън постанови, че програмата DACA, защитаваща от депортиране имигрантите, които са пристигнали в САЩ като деца DACA (Deferred Action For Childhood Arrivals), приета през 2012 г. от президента Барак Обама, нарушава законодателството на страната, съобщи VoA.

На делото, което се състоя в Тексас, съдия Ханън се произнесе по иск, подаден от група щати срещу законността на DACA. Той смята, че програмата влиза в противоречие със законови текстове, регулиращи вземането на подобни решения.

Съдебното решение спира действието на програмата, но то няма да засегне имигрантите, които вече са заявили желание да участват в нея - около 650 хиляди души.

Долната камара на Конгреса на САЩ откри пътя на "Мечтателите" към натурализация

Долната камара на Конгреса на САЩ откри пътя на "Мечтателите" към натурализация

Камарата на представителите на САЩ прокара два проектозакона

Президентът Джо Байдън, които при създаването на програмата беше вицепрезидент, заяви, че иска да създаде устойчива процедура за получаване на американско гражданство за имигрантите със статус DACA, наричани "мечтатели". Още през първия си ден като президент той разпореди на Министерството на вътрешната сигурност да предприеме всички необходими действия за запазване на програмата.

Неговият предшественик Доналд Тръмп се опитваше да я отмени. През миналата година Върховният съд на САЩ блокира опита на Тръмп да прекрати програмата.

Съдът блокира опит на Тръмп да удари "мечтателите"

Съдът блокира опит на Тръмп да удари "мечтателите"

Програмата е известна като DACA