В САЩ наложиха дисциплинарни наказания на 16 американски военни заради разрушената болница в Афганистан, предадоха информационните агенции.

Припомняме октомври 2015 година, лечебно заведение в провинция Кундуз беше бомбардирано погрешка, след като екипаж на военен хеликоптер го взе за сграда, контролирана от талибани.  

На отговорните за инцидента ,при който загинаха 42-ма души, е наложено е наказание отстраняване от служба, а в някои от случаите предупреждение за изключване от армията.   

Същевременно от Пентагона посочват, че тъй като никой от военните не е знаел, че при атаката  ще бъде поразена болница, случаят не може да се третира като военно престъпление. Затова срещу отговорните за атаката няма да има наказателен съдебен процес.

Според анализа на Централното командване на американските въоръжени сили показва, до трагичния инцидент се е стигнало поради поредица от човешки и технически грешки.

Посочва се, че става дума за изцяло непреднамерени действия.

По думите на главнокомандващия на американската армия генерал Джоузеф Вотел, екипажът е би преуморен след продължително участие във военни действия.