Експерти от Атлантическия съвет са анализирали нагласите на страните от Централна Европа спрямо Русия и Съединените щати и са забелязали "тревожна тенденция", съобщава РИА Новости.

В доклада "Съединените щати и Централна Европа: Втори век на сътрудничество" се отбелязва, че от 2017 г. насам отношението на жителите на централноевропейските страни към НАТО се е подобрило.

"Въпреки нарастващата подкрепа спрямо НАТО, в някои страни от Централна Европа се наблюдава тревожна тенденция - може би поради дезинформация от страна на Русия - към негативно възприемане на САЩ. Независимо че всички страни в региона са членове на НАТО, 23% от тях смятат САЩ за вероятна заплаха. Така, например, в България и Словакия повечето хора са на мнение, че основната заплаха за страната им е САЩ, а не Русия ", съобщава се в доклада.

Според данните едва 7% от сънародниците ни считат Русия за заплаха срещу цели 25%, които се тревожат повече от САЩ.

Политическият анализатор Валери Коровин, директор на Центъра за геополитическа експертиза, изрази мнение, че данните от доклада на американските експерти са обезпокоили Вашингтон, че може да загуби контрол над региона.

"Според Съединените щати и най-малката проява на симпатия от страните в Централна Европа към Русия може да е заплаха, че Европа се изплъзва от техния геополитически контрол", тълкува той.

Коровин посочи, че САЩ смята Централноевропейския регион за трамплин за по-нататъшно настъпление към вътрешността на континента.