Американското списание за геополитически анализи The National Interest обърна внимание на пет подводници, които могат да унищожат света за 30 минути. Три от тези военни машини са руски, а две - американски.

Списъкът включва подводници, които вече са в експлоатация във военноморските сили на Русия и САЩ или скоро ще бъдат въведени в експлоатация. По-стари модели, като съветските подводници от проекта 941 "Акула", не са разгледани, тъй като повечето от тях вече са изведени от експлоатация.

НАТО отчита безпрецедентна активност на руски подводници през 2019 г.

НАТО отчита безпрецедентна активност на руски подводници през 2019 г.

Алиансът модернизира системите срещу подводници и засилва патрулите

В оценката са влезли подводници от руския проект 955 "Борей", които изданието нарича "най-тихите руски подводници с балистични ракети, построени досега и използващи технологията Pump jet". Авторът на статията пише, че на подводниците от този тип има 16 балистични ракети, "всяка от които има до 10 ядрени бойни глави с обсег от 8 хиляди километра".

Също така в списъка са влезли подводниците от проекта 667БДРМ "Делфин" и подводниците от проекта 885М "Ясен-М". Последните, смята авторът на статията, могат да се приближат до източното крайбрежие на САЩ на около 2000 км и от това разстояние да поразят цели чак до Големите езера.

САЩ отговарят на Китай с 9 нови ядрени подводници за $22 млрд.

САЩ отговарят на Китай с 9 нови ядрени подводници за $22 млрд.

Новите подводници ще бъдат доставени между 2025 и 2029 г.

Също така в оценката са влезли американските подводници тип "Охайо" и новите подводници от типа "Колумбия", чието строителство се очаква да започне през следващата година, а въвеждането им в експлоатация - през 2031 година.

Изданието отбелязва, че някои от изброените подводници са толкова мощни, че могат да "превърнат до 288 цели с размерите на град в радиоактивна пепел за по-малко от 30 минути".

"Всъщност тези машини и военното им оборудване биха могли да унищожат цивилизацията за по-малко време, отколкото е необходимо за поръчването на пица, ако започне трета световна война", се казва в статията.

Лондон: Русия има невидими за нас подводници

Лондон: Русия има невидими за нас подводници

Москва отрича обвиненията