Американската антидопингова агенция (USADA) заклейми решението на Спортния арбитражен съд (КАС) да намали наполовина забраната във връзка с допинга на Русия като "трагедия" за глобалната борба с допинг измамите, разкритикувайки остро съдебното решение като "слаб и осеян с вратички резултат", предаде "Франс прес".

Главният изпълнителен директор на USADA Травис Тайгарт настоя, че решението на КАС, което намалява предложената четиригодишна забрана на Русия на две години, представлявало "значителна загуба" за Световната антидопингова агенция (УАДА) и чистите спортисти.

Двугодишната санкция забранява на Русия да изпрати официална делегация на отложените за следващата 2021 г. Олимпийски игри в Токио, Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин и Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар, но позволява на руските спортисти да се състезават в тези събития под неутрален флаг.

Подобни правила бяха в сила за руските спортисти на Зимните олимпийски игри през 2018 г. в Пьончан.

Русия изхвърлена от Олимпийските игри в Токио и Мондиал 2022 в Катар

Русия изхвърлена от Олимпийските игри в Токио и Мондиал 2022 в Катар

КАС намали забраната на две години

Тайгарт изтъкна, че санкцията ще бъде подкопана от факта, че спортистите все пак ще могат да се състезават в униформи в руски цветове с надпис "Русия" на тях и че руски правителствени служители все пак ще могат да присъстват на игрите, ако бъдат поканени от страните домакини.

"То е осеяно с толкова много вратички", подчерта Тайгарт и добави: "Членовете на МОК са освободени от забраната. Персоналът за подкрепа на спортисти и правителствени служители са освободени от нея. Няма последици за тези хора, дори ако в миналото са участвали в пряко извършване на измами. Руските цветове могат да бъдат там. Това ще бъде поредната шарада, каквато видяхме в Пьончан, където неутралните спортисти от Русия ще имат униформи в руски цветове и единственото нещо, което отсъства, е знамето и химнът, в случай че спечелят." 

УАДА наложи 4-годишна забрана на Русия, след като установи, че Москва е манипулирала доказателства от лабораторна база данни, предадена на следователите, разследващи дългогодишния допинг скандал.

Тайгарт заяви, че опитът за промяна на доказателствата показва, че Русия не е била възпряна от по-ранните санкции.

"Дава им се шанс след шанс след шанс", подчерта Тайгарт и допълни: "Пьончан не промени поведението им, а ние знаем това, защото те са манипулирали базата данни след това. Така че да получим още един слаб и осеян с вратички резултат е просто трагедия за цялостните глобални усилия."

Тайгарт също така постави под въпрос способността на властите да наблюдават руските спортисти, на които е позволено да се състезават на Олимпийските игри под неутрален флаг.

"Не знаем нищо за това какви ще бъдат изискванията за тестване на всички спортисти от Русия, които се състезават в Токио", отбеляза той и добави: "Налице е липса на прозрачност и нежелание да се създаде стандарт, който да ги държи отговорни."

"Ние качихме нашите индивидуални истории на тествания на нашия сайт. Така че можете да отидете и да видите колко пъти (американската плувкиня) Кейти Ледецки е била тествана от нас. Светът няма да получи нищо от тази информация от Русия, ако статуквото се запази", настоя още щефът на USADA. 

Критиките на Тигарт бяха споделени от Джим Уолдън, адвокатът на Григорий Родченков, бившия шеф на московската антидопингова лаборатория, който пръв информира за скандала. Сега Родченков живее на тайно място в САЩ.

Уолдън каза, че решението на КАС е "безсмислено" и е показало, че трибуналът "не желае и не може да се справи смислено със системни и дългогодишни криминални действия от страна на Русия".

Американският олимпийски и параолимпийски комитет отправи премерена критика към решението на КАС, посочвайки, че макар да е "удовлетворен" от аспекти на решението, той остава "дълбоко разочарован от други елементи на решението, които съществено отслабват" санкциите срещу Русия.

"Това, което е ясно в този момент, е, че крещящото пренебрегване, проявено към правилата и целта на антидопинговите регулации в този случай, навреди на чистите спортисти и отиде по-далеч, като подкопава доверието в международната антидопингова конструкция", подчертаха от Американския олимпийски и параолимпийски комитет.

"Какъвто и да е окончателният ефект от прилагането на решението на КАС, трябва да признаем, че това е само последната глава в ужасна история на изчислена и поне частично успешна схема за атака на чистите спортисти и фундаментални олимпийски и параолимпийски ценности", изтъкнаха още от Американския олимпийски комитет.