В обозримо бъдеще Русия ще остане главната военна заплаха за страните от НАТО. Това е заявила на изслушване в Конгреса Джулиана Смит, която беше номинирана за постоянен представител на САЩ в Северноатлантическия алианс, информира "Новости".

"Русия остава най-голямата геополитическа заплаха за Евроатлантическия регион и със сигурност ще остане най-голямата военна заплаха за НАТО в обозримо бъдеще и, разбира се, през следващото десетилетие", подчерта Смит.

Путин: Отношенията Русия-САЩ не са били толкова лоши от години

Путин: Отношенията Русия-САЩ не са били толкова лоши от години

На 16 юни ще се проведе срещата му с Байдън

От 2014 г., когато се разрази кризата в Украйна, алиансът, по думите ѝ, е постигнал много по отношение на укрепването на капацитета си да се противопоставя на Москва, но много остава да се направи.

"Руската агресия продължава, ние трябва да държим Русия отговорна за всички нейни действия, предприемани с използването на всички нейни инструменти, независимо дали става въпрос за конвенционални способности, нахлувания във въздушното пространство на НАТО, акции по сплашване или кибератаки", добави американската представителка.

Русия: САЩ умишлено крият плановете си за нови ядрени оръжия

Русия: САЩ умишлено крият плановете си за нови ядрени оръжия

След доклада на Държавния департамент

Тя също така обеща да работи със съюзници за неутрализацията на нежелани последици за САЩ от въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Кандидатката за дипломатическия пост го нарече "лоша сделка" и "геополитически проект", който подкопава енергийната сигурност на Европа и на първо място на Украйна.

Освен това Смит отбеляза, че ще продължи да поставя "трудни въпроси" пред Турция и да я убеждава в недопустимостта на закупуването на системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия.

В Русия: САЩ подготвят Прибалтика за война с Москва

В Русия: САЩ подготвят Прибалтика за война с Москва

Колко пари харчат САЩ за това?