Това е ужасяващо оръжие: ядрена крилата ракета, която може да достигне до всяка точка на планетата, вероятно бълвайки радиоактивност по пътя си. През март руският президент Владимир Путин обяви, че страната му успешно е тествала точно такава ракета.

Ала нови сателитни изображения от затънтен руски изпитателен полигон показват, че ракетата може да не работи толкова добре, колкото твърдят руските власти, се посочва в информация на общественото радио на САЩ (NPR).

Изображенията, които са били предоставени на медията от академични изследователи, показват кораби, изнасящи оборудване от полигона, където ракетата е била тествана на отдалечен архипелаг в Арктика. Между юли и август сини корабни контейнери и конструкции са изчезнали, което означава, че изпитанията са били спрени, поне засега.

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия
на живо

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия

Путин говори пред Федералното събрание

"Русия изглежда затваря магазина", изтъква Джефри Люис, експерт по контрола на оръжията в Института за международни изследвания Мидълбъри в Монтерей, щата Калифорния, който е водещ автор на новия анализ. "Това ми показва, че програмата може да изпитва някои проблеми с разработката", допълва експертът.

Люис заяви, че сателитите също така са засекли няколко кораба, разтакаващи се във водите северно от полигона в края на юли и началото на август. Това би могло да е опит на руснаците да възстановят останките от изпитателна ракета, която се е разбила след кратък полет в края на 2017 г.

Както САЩ, така и Русия разполагат с ракети с ядрени бойни глави от десетилетия насам, но ракета с ядрено гориво е нещо различно. Такава ракета ще лети, използвайки малък ядрен реактор.

"По същество тя има неограничен обсег, защото ще лети, докато реакторът работи", посочва Джефри Люис.

Ала задвижваната с ядрено гориво ракета също така има повече проблеми. САЩ за кратко са разглеждали идеята през 1950-те и 1960-те години. Но прототипът на двигателя произвеждал отходни газове, които са силно радиоактивни.

"Тя разпръскваше смъртоносни количества радиоактивност през цялото време", уточнява експертът. В края на краищата САЩ са решили, че това е "налудничава идея".

"Руснаците очевидно са решили, че това не е налудничава идея", добави Люис.

Задвижваната с ядрено гориво ракета на Русия беше разкрита на света през март по време на годишното обръщение на Путин пред руския парламент. Путин се похвали, че ракетата имала "неограничен обсег" и не можела да бъде прихваната от американските противоракетни системи. Графика, показана по време на речта му, изобразяваше новата ракета, летяща на юг над Атлантическия океан, около южната част на Южна Америка, а след това се обръща на север в Тихия океан и удря цел на Хавайските острови, които са владение на САЩ.

Путин също така увери, че ракетата е имала успешно изпитание в края на 2017 г. Американските специални служби бързо оспориха това твърдение. Според Пентагона след изпитание през ноември ракетата е летяла само няколко минути преди да се разбие в морето. Няколко други изпитания също са завършили с неуспех.

Русия е изпробвала ракетата на своя стар изпитателен полигон за ядрени оръжия - верига от пустеещи острови, известни като Новая Земля. През по-голяма част от годината те са покрити с лед.