Съд в Саудитска Арабия даде ход на дело срещу двама граждани на Йордания, обвинени в шпионаж срещу кралството в полза на израелската тайна служба "Мосад", съобщи държавната саудитска телевизия "Ал Арабия", цитирана от "Ройтерс".

Обвиненията, които се разглеждат от Специализирания наказателен съд, включват заговор за извършването на терористичен акт по време на ежегодния мюсюлмански хадж преди четири години и подкрепа за терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Не се посочват повече подробности за случая.

САЩ подкокоросвали Саудитска Арабия да се сбие с Иран

САЩ подкокоросвали Саудитска Арабия да се сбие с Иран

Аятолахът настоя САЩ да напуснат Близкия изток

Саудитска Арабия, родното място на исляма и където се намират най-свещените места за мюсюлманите (Мека и Медина), официално не признава Държавата Израел. Тя настоява от много години, че нормализирането на отношенията зависи от изтеглянето на Израел от арабските земи, завладени по време на Шестдневната война през 1967 г., територия, към която палестинците се стремят за бъдеща тяхна държава.

Но нарасналото напрежение между Рияд и Техеран породи спекулации, че общите интереси могат да накарат Саудитска Арабия и Израел да работят заедно срещу това, което смятат за обща иранска заплаха.

В знак за очевидно размразяване между двете страни, саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман заяви по-рано този месец, че израелците имат право да живеят мирно на собствената си земя.

Миналия месец Саудитска Арабия отвори въздушното си пространство за първи път за търговски полет до Израел - ход, приветстван в Израел като исторически след години на усилия.