Вождът на Иран се нахвърли на САЩ ден след като новият американски държавен секретар Майк Помпео посети Рияд, обвинявайки Вашингтон в опит да предизвика криза в региона чрез провокиране на съюзника си Саудитска Арабия да се конфронтира с Техеран, съобщава "Ройтерс".

В изявления, излъчени по държавната телевизия, аятолах Али Хаменеи повтори дългогодишните призиви към САЩ да "напуснат" Близкия изток, който той нарече дом на Иран, като подчерта, че всяка сила, опитваща се да предизвика Иран, ще бъде победена.

Иран скастри Помпео, обвиненията му били безпочвени

Иран скастри Помпео, обвиненията му били безпочвени

"Абсурдни и безпочвени обвинения"

"Един от начините за конфронтация с Иран е да се провокират неопитните управници в региона", изтъкна той, очевидно имайки предвид 32-годишния престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

"Американците се опитват да провокират Саудитска Арабия срещу Техеран... Целта им да създадат по-голяма регионална криза... да накарат мюсюлмани да се бият с мюсюлмани", допълни аятолахът.

"Ако тези правителства придобият повече мъдрост, те няма да се конфронтират с Иран. Ако се конфронтират с Иран, те ще бъдат победени", предупреди Хаменеи.

Коментарите на Хаменеи бяха изказани ден след като Помпео се срещна със саудитския крал Салман по време на обиколката си в Близкия изток.

САЩ подкрепиха Израел срещу Иран

САЩ подкрепиха Израел срещу Иран

Техеран трябва да бъде наказан

Помпео заяви вчера, че САЩ са дълбоко загрижени от "дестабилизиращите и зловредните действия" на Иран в Близкия изток.

Отговаряйки на тези думи, Хаменеи заяви, че Иран няма намерение да ограничава влиянието си в Близкия изток.

"Американците са тези, които трябва да напуснат... Близкият изток, западната част на Азия и Персийския залив са нашия дом", настоя Али Хаменеи.

Техеран и Рияд отдавна водят "прокси" война, конкурирайки се за превъзходство в региона от Ирак до Сирия и от Ливан до Йемен. Американският президент Доналд Тръмп твърдо подкрепи Саудитска Арабия в опитите си да се противопостави на влиянието на Иран.

САЩ зоват света да санкционира Иран

САЩ зоват света да санкционира Иран

Заради програмата за балистични ракети