Шри Ланка забрани покривалата на лицето на публични места след серията самоубийствени нападения на католическия Великден преди осем дни, при които загинаха най-малко 250 души и бяха ранени стотици, съобщават световните осведомителни агенции.

Президентът Майтрипала Сирисена посочи, че е използвал закона за извънредното положение, за да наложи ограничението от днес.

Всяко покривало за лице, което "пречи на идентификацията", ще бъде забранено, за да се гарантира националната сигурност, уточниха от канцеларията на държавния глава.

Полицията в Шри Ланка задържа двама основни заподозрени за атентатите

Полицията в Шри Ланка задържа двама основни заподозрени за атентатите

Досега по случая са задържани над 100 души...

Никабът и бурката, носени от мюсюлмански жени, не са изрично посочени. Този ход обаче се възприема като прицелване в облеклото.

Шри Ланка остава в извънредно положение осем дни след ислямистките атаки, които удариха църкви и луксозни хотели.

Десетки заподозрени бяха арестувани, но местните власти предупредиха, че още екстремисти са останали на свобода.

Експерти очакват нови атентати в Шри Ланка

Експерти очакват нови атентати в Шри Ланка

Ислямска държава е във възход

Шри Ланка има значително и вековно мюсюлманско население - от общо 21 млн. души, малко под 10 на сто са мюсюлмани. Смята се, че само малък брой жени носят покриващия лицето никаб, известен още като бурка - було, покриващо лицето и тялото.

Миналата седмица местен депутат предложи забрана жените да носят бурки, изтъквайки, че те трябва да бъдат обявени за незаконни от съображения за сигурност.

Според индийски медии организацията на мюсюлманските духовници в Шри Ланка All Ceylon Jamiyyathul Ulama също е поискала жените да избягват носенето на покривала на лицето.

В Шри Ланка забраниха ислямистки организации

В Шри Ланка забраниха ислямистки организации

Рестриктивната забрана е издадена от президента

През уикенда хиляди войници охраняваха улиците в Шри Ланка, защитавайки църкви и джамии.

Неделните църковни служби бяха отменени в цялата страна като предпазна мярка, но вярващи в столицата Коломбо се събраха за молитва пред храма "Св. Антоний", който беше сериозно повреден при нападенията.

Броят на арестуваните във връзка с кръвопролитията нарасна до 150 души. Властите в Шри Ланка също така издирват около 140 последователи на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), която пое отговорност за атаките, но без да предоставят каквито и да е подробности.

15 загинали, включително 6 деца, след престрелката с ислямисти в Шри Ланка

15 загинали, включително 6 деца, след престрелката с ислямисти в Шри Ланка

Терористи се самовзривяват в двор на къща с жени и деца

В петък бащата и двамата братя на предполагаемия организатор на нападенията Захран Хашим бяха убити при операция на силите за сигурност.

Хашим, който се взриви в хотел в Коломбо, е основател на ислямистката групировка NTJ, която властите твърдят, че стои зад атаките.