Службите за разузнаване предполагат, че бойците от терористичната организация Ислямска държава могат да предприемат нови атаки в туристическите райони на Азия и Африка, като тази, предприета в Шри Ланка. Това съобщава в. "Сънди Телеграф", позовавайки се на източници в разузнавателните служби.

Нови атаки са възможни поради факта, че подстрекателите на ДАЕШ след поражението на организацията в Близкия изток вече не са загрижени за неговото управление и са свободни да провеждат "терористични идеи".

Разузнаването на Шри Ланка умишлено укрило информация за атаките

Разузнаването на Шри Ланка умишлено укрило информация за атаките

Информацията обяви Лакшман Кириела, министър за връзки с парламента и министър на държавните предприятия

Разузнаването вярва, че бойците от Ислямска държава, напускащи Ирак и Сирия, сега ще се съсредоточат върху извършването на нападения в курортите. Уязвими от гледна точка на възможността за нови терористични атаки, информирани източници на името на публикацията Индия, Малдивите, както и туристически обекти в Кения и Танзания.

Серията нападения в Шри Ланка започнаха на 21 април, навръх католическия Великден, а броят на жертвите надхвърли 250 души.

15 загинали, включително 6 деца, след престрелката с ислямисти в Шри Ланка

15 загинали, включително 6 деца, след престрелката с ислямисти в Шри Ланка

Терористи се самовзривяват в двор на къща с жени и деца

Министърът на отбраната на Шри Ланка Хемасири Фернандо подаде оставка след критика от обществото и ръководството на страната във връзка с допуснатите терористични атаки. Президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена поиска оставката и на шефа на полицията.

Полицията задържа общо 76 души, включително и сириец, като беше обявено, че се издирват общо 140. В страната бе обявено извънредно положение и въведен полицейски час, а ислямистките организации бяха забранени.

Президентът на Шри Ланка въвежда извънредно положение

Президентът на Шри Ланка въвежда извънредно положение

Съветът за национална сигурност разширява правомощията на силите за сигурност