Швейцарските избиратели отхвърлиха предложенията за забрана на изкуствените пестициди. Това показват първите прогнози за резултатите след провелия се днес референдум по темата, съобщава "Франс прес".

GFS Bern прогнозира, че 61% от избирателите са отхвърлили две публично предложени инициативи, които биха наложили вътрешна забрана за синтетичните пестициди в рамките на 10 години и биха забранили вносни храни, произведени с използването на такива продукти.

Също толкова избиратели - 61 процента, са се обявили против друга популярна инициатива, предвиждаща държавни субсидии само за фермери, които не използват пестициди, не употребяват антибиотици превантивно или системно и отглеждат само толкова животни, колкото могат да изхранват с продукция от собствените си стопанства.

В Швейцария днес гласуват дали да има забрана на пестицидите

В Швейцария днес гласуват дали да има забрана на пестицидите

Противниците казват, че законът ще увеличи бизнес разходите

Швейцария можеше да стане първата европейска страна, която да забрани изкуствените пестициди.

В световен мащаб само Бутан има пълна забрана на синтетичните пестициди според поддръжници, целящи да забранят използването на продукти, произведени от агрохимически гиганти като швейцарската компания Syngenta и германските Bayer и BASF.

Поддръжниците на забраната казват, че изкуствените продукти причиняват сериозни здравословни проблеми и намаляват биологичното разнообразие. Производителите твърдят, че техните пестициди са строго тествани и регулирани, могат да се използват безопасно и реколтата щяла да намалее без тях.

Syngenta, която е със седалище в Швейцария и собственост на Китайската национална химическа корпорация, се противопостави на предложенията, като посочва, че забраната щяла да намали земеделските добиви с до 40%.

"Последиците от неизползването им са ясни: по-малко местни продукти, по-високи цени и повече внос. Това не е в интерес на потребителите, нито в интерес на околната среда", настоя говорител на Syngenta.

Швейцарският фермерски съюз настоя, че много от членовете му смятат, че начинът им на живот е под обсада.

"Много хора в градовете си мислят, че ако имат два домата, които растат на балкона на апартамента си, разбират от земеделие", каза Мартин Хааб, президент на Цюрихската асоциация на фермерите, като допълни: "Поглеждам назад преди 200 години, когато не можахме да защитим нашите растения и животни и имахме глад в Швейцария и цяла Европа."

В Швейцария днес се проведоха референдуми и по други въпроси. Според първоначалните данни 57 на сто от гласуварите са подкрепили закон, улесняващ полицията да предприема превантивни действия срещу "потенциални терористи", въпреки предупрежденията, отправени от ООН и "Амнести интернешънъл". Полицията ще може по-ефикасно да следи такива хора на възраст над 12 г., да ограничава движението им и да ги вика на задължителни разговори. От 15-годишна възраст - с одобрението на съдебен орган, "потенциалните терористи" ще може да бъдат поставяни под домашен арест за срок до 9 месеца.

Междувременно все още не се очертава ясна тенденция в референдума за не толкова оспорван закон, който цели до 2030 г. да намали наполовина емисиите от въглероден диоксид в сравнение с нивата им от 1990 г. Противниците му казват, че подобна разпоредба само ще увеличи разходите на бизнеса, а няма да помогне за опазването на околната среда, защото на Швейцария се падат само 0,1 процента от глобалните въглеводородни емисии.

Също така швейцарците одобряват с 61 на сто закон срещу COVID-19, който дава на правителството допълнителни правомощия за борба с епидемията и смекчаване на последиците от нея за обществото и икономиката.