Швейцарците ще гласуват на няколко референдума, след един от които страната може да стане едва втората в света, която забранява изкуствените пестициди, съобщи Reuters. Законите за борба с тероризма, намаляване на емисиите на CO2 и осигуряване на спешно финансиране за Covid-19 също са изправени пред обвързващо гласуване по швейцарската система за пряка демокрация.

Една инициатива има за цел да забрани използването на изкуствени пестициди в рамките на 10 години. В световен мащаб само Бутан е забранил тези химикали. Поддръжниците на забраната казват, че продукти, произведени от агрохимически гиганти като швейцарската компания Syngenta и германските Bayer и BASF, застрашават здравето и околната среда. "Жизненоважно е да спрем употребата на пестициди, които причиняват сериозни здравословни проблеми на хората днес и натрупват проблеми за в бъдеще", каза Антоанета Гилсън, съавтор на инициативата за забрана на пестицидите.

Производителите казват, че техните пестициди са строго тествани и регулирани, а земеделските добиви ще спаднат без тях. Много фермери казват, че забраната би повишила цените на храните, ще отнеме работни места и ще увеличи вноса на храни.

Избирателите също трябва вземат решение за отделна инициатива за питейна вода, според която изкуствените пестициди замърсяват водата на Швейцария. Тя цели да пренасочи субсидиите към фермери, които се справят без тях. В необичайно разгорещена кампания поддръжниците получиха смъртни заплахи, докато фермерите се оплакаха, че се чувстват обсадени от жители на градовете, които не разбират начина им на живот.

Ако бъдат одобрени, предложенията ще внесат изменения в конституцията, докато правителството изготвя закони за прилагане, които трябва да бъдат гласувани в парламента. Избирателите ще вземат решение за нов закон, който има за цел допълнително да намали емисиите на въглероден двуокис (CO2) чрез мерки като увеличаване на надбавката върху автомобилното гориво и налагане на такса върху самолетните билети.

Противниците казват, че законът ще увеличи бизнес разходите и няма да помогне на околната среда, тъй като страната е отговорна само за 0,1% от глобалните въглеродни емисии. Закон, който дава на полицията нови правомощия за борба с тероризма, също трябва да бъде одобрен от гласоподавателите. Законодателството улеснява полицията при наблюдението и ограничаването на движението на потенциални нарушители, като ограничителни заповеди и забрани за пътуване са възможни за заподозрени на възраст на и над 12 години.

Правителството казва, че мерките ще предотвратят терористични атаки, но противниците казват, че те рискуват да навредят на децата и да изложат хората на мъчения в чужбина. Временният закон за справяне с Covid-19, за който опонентите твърдят, че не е приет след достатъчно обществени консултации преди въвеждането му миналата година, се нуждае от одобрение от избирателите. Законът отпуска 35 милиарда швейцарски франка (39 милиарда долара) за подпомагане на схеми за краткосрочно работно време; силно засегнати индустрии като ресторанти и хотели; и култура, спорт и медии.