В неделния ден в Сирийската арабска република ще се проведат парламентарни избори. Над 7 000 избирателни участъка ще отворят врати точно в 7.00 часа и ще работят до 19.00 часа, съобщава ТАСС.

Право на глас имат 18 700 000 пълнолетни сирийци, които ще гласуват въз основа на Конституцията, утвърдена с референдум на 26 февруари 2012 година.

За първи път тази година избирателни секции ще отворят врати и в някои градове, които до скоро са били под бунтовнически контрол, но са върнати след правителствена офанзива с помощта на Русия и Иран.

Съветът за сигурност не прие руската резолюция за Сирия

Съветът за сигурност не прие руската резолюция за Сирия

Документът цели да разреши трансграничния механизъм за предоставяне на хуманитарна помощ

За жителите на Идлиб и на пограничните райони с Турция, които се намират извън контрола на правителствените сили, са открити над 70 избирателни секции в съседните провинции Алепо, Латакия и Хама. Допълнителни 96 избирателни секции са открити за жителите на провинция Ракка, която е окупирана от кюрдски отряди.

Вотът за Народния съвет - съставът на еднокамерния парламент - съвпада с 20-тата годишнина от идването на власт на Башар Асад, наследил на поста баща си след смъртта му.

Това е третият парламентарен вот, който се организира по време на продължаващата гражданска война. Загиналите в нея са над 380 000 души.

Две експлозии избухнаха в столицата на Дамаск в навечерието на изборите, като един човек загинал, а друг бе откаран в болница.

Русия се въздържа от гласуването на ООН за Сирия

Русия се въздържа от гласуването на ООН за Сирия

Тревожно бъдеще за хуманитарната помощ

Настоящите избори трябваше да се проведат на 13 април, но два пъти бяха отлагани заради пандемията от коронавирус. Според официални данни разболелите се в Сирия от COVID-19 са само 458 души.

На днешния вот ще бъдат избрани 250 депутати, като при предишните гласувания преобладаващо печелеха кандидатите на Арабска социалистическа партия "Баас" чийто лидер е Башар Асад. В момента на изборите участват 2100 кандидати за депутати. Фаворит е блокът "Национално единство", който спечели изборите през 2016 година.

Популярният сирийски артист и режисьор Хишам Газзал призова своите съграждани да вземат активно участие в предстоящото гласуване и "да изберат достойни законодатели, които да работят за доброто на родината". В свое изказване в телевизионно предаване по канала "Suria", Газзал посочи, че "високата избирателна активност ще бъде дoбър отговор на американския президент на Доналд Тръмп, който иска с глад да унищожи сирийския народ".

Според режисьора сирийците, които са оцелели при войната и при нападенията на терористичните банди, ще намерят сили да издържат и при новите брутални американски санкции, наречени "Закон на Цезар". "Провеждайки избори в този труден момент, Сирия ще докаже, че въпреки натиска от САЩ и Запада, тя може да взима независимо решение", подчерта Хишам Газзал.