Съветът за сигурност на ООН не успява да приеме проекторезолюция на Русия за предоставяне на помощ за Сирия, предаде "Спутник".

Предишната резолюция, внесена от Русия, също беше блокирана, като Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция, Естония, Белгия и Доминиканската република гласуваха против мярката.

Документът цели да разреши трансграничния механизъм за предоставяне на хуманитарна помощ в Северозападна Сирия от Турция чрез едно преминаване за една година.

"Резултатът от гласуването е следният: четири гласа "за", седем гласа "против", четири гласа "въздържал се". Проекторезолюцията не е приета, тъй като не успя да получи необходимия брой гласове", заяви председателят на Съвета за сигурност на ООН Кристоф Хесген.

ОЗХО предприема действия срещу Сирия заради използването на химически оръжия

ОЗХО предприема действия срещу Сирия заради използването на химически оръжия

Става въпрос за зарин и хлор

Резолюция на Съвета за сигурност изисква девет гласа "за" и да няма наложено вето от никой от петте постоянни членове - Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и САЩ.

Преди дни Русия и Китай наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на проекторезолюция на Белгия и Германия, която удължава работата на два гранични пункта по границата на Сирия и Турция за доставка на хуманитарна помощ. Останалите членове на Съвета за сигурност гласуваха "за".

През януари Съветът за сигурност намали броя на граничните пунктове от първоначалните четири, включително Ал Рамта от Йордания и Ал Ярубия от Ирак, до само два контролно-пропускателни пункта от Турция.

Русия твърди, че презграничният механизъм, създаден през 2014 г., е остарял и се използва за политизиране на помощта за подпомагане, като предпочита някои групи пред други.

Китай и Русия блокираха резолюция за Сирия в Съвета за сигурност

Китай и Русия блокираха резолюция за Сирия в Съвета за сигурност

Резолюцията е във вразка с доставката на хуманитарна помощ

Настоящият мандат на трансграничния механизъм изтича в петък.