В традиционното си вечерно видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски не каза и дума за такова значимо събитие, каквото са боевете, които украинските въоръжени сили водят в района на Курск, посочиха от Би Би Си. 

Зеленски обаче бе категоричен, че натискът върху Русия трябва да продължи.

От друга страна направи впечатление, че в началото на краткото си обръщение и сводка за деня, без да има конкретна причина, Зеленски благодари на всички украински войници за тяхната смелост и твърдост в отбраната.

"Това се отнася и за фронтовата линия - в посока Покровск, Торецк, Лиманск, Харковска област и навсякъде другаде, където ние продължаваме да се защитаваме срещу настъплението на окупатора", посочи Зеленски.

Той добави и че за Украйна е важно нейните воини да продължават да унищожават врага така непоколебимо, както те го умеят, и че това дава резултати и помага на цялата защита на Украйна.

"И колкото по-голям е натискът върху Русия, върху агресора, който е причинил войната в Украйна, толкова по-близо ще бъде и справедливият мирът, донесен със справедлива сила", заключи украинският президент.

Украйна превзела газовата станция Суджа, доставяща газ за Европа?
Обновена

Украйна превзела газовата станция Суджа, доставяща газ за Европа?

Не е ясно дали боевете в граничните райони са приключили

В речта си Зеленски спомена и че е провел среща с главнокомандващия на украинските въоръжени сили Олександър Сирски и с министъра на отбраната Рустем Умеров, но не даде повече подробности.

Междувременно координаторът по стратегическата сигурност в Белия дом Джон Кърби обяви, че САЩ са поискали разяснения от украинските власти във връзка с атаката в района на Курск.