В Турция наредиха ареста на 1 112 души за предполагаеми връзки с мрежата на живеещия в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, който е обвинен от турските власти в организирането на опита за преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г, съобщава телевизия CNN Turk.

Операцията е била сред най-големите, които бяха предприети срещу предполагаеми привърженици на Гюлен след неуспешния пуч, в който бяха убити 250 души. Гюлен, който е бивш съюзник на Ердоган, отрече участие в опита за преврат.

Ердоган: Рано или късно Гюлен ще се върне в Турция

Ердоган: Рано или късно Гюлен ще се върне в Турция

Анкара "ще ги преследва, докато няма място на света, където могат да се скрият"

Телевизията уточни, че операцията е била съсредоточена в столицата Анкара, но се е разпростряла в 76 вилаета. Засега няма повече подробности.

Повече от 77 хиляди души бяха хвърлени в затвора в очакване на съдебен процес след опита за преврат, като масовите арести все още са нещо обичайно. Властите освободиха или уволниха 150 000 държавни служители и военнослужещи.

Критиците на Ердоган го обвиняват, че е използвал неуспешния пуч като предлог за репресии срещу инакомислещите. Турските власти твърдят, че мерките били необходими за борба със заплахите за националната сигурност.

Турция арестува 51 поддръжници на Гюлен

Турция арестува 51 поддръжници на Гюлен

Проверени са 81 адреси в 25 провинции